Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårtecken under vattenytan

Det är vår, och då är det inte bara växternas knoppar som brister. Laxens och öringens romkorn kommer närsomhelst också att spricka, och ynglen som nu ligger hoprullade inuti romkornen får äntligen sträcka ut sig.

I oktober ifjol hade jag nöjet att få se lekande stora fiskar i Testeboån vid Brännsågen. Tidpunkten säger oss att det var antingen lax eller öring. Jag såg fiskarna på ganska långt håll, så jag kunde inte avgöra vilken av de båda arterna det var.

Tack vare att kraftverket i Strömsbro var stoppat hela förra sommaren och hösten så kunde ovanligt många laxar och öringar ta sig upp i Testeboån för att leka.

Leken i Brännsågen ägde rum på ett lekområde vi skapade 2002. Att förbättra fiskens möjligheter till en framgångsrik lek ingår i den återställning som skett i de delar av ån som rensades en gång i tiden för att underlätta flottningen.

I söndags tog jag med mig vattenkikare och en liten håv och begav mig till lekområdet i Brännsågen. Jag klev försiktigt ner i kanten av lekområdet, puttade undan några stenar. I vattenkikaren virvlade då ett romkorn upp från botten. Jag lyckades fånga romkornet med håven.

Inuti romkornet såg jag tydligt ynglets ögon och hur det rörde på sig där innanför skalet.

Naturligtvis värmer det oerhört mycket att få se hur lekområdena kommer till användning. Vi har under årens lopp lagt ut åtskilliga ton lekgrus i Testeboån, fördelade på åtminstone ett tjugotal områden.

När det blir dags att elprovfiska, i september, får vi ännu bättre information om vad fjolårets lek gett för resultat.

Ett annat säkert vårtecken är att metarna tar plats längs Gavleån. Hittills har metet i Gavleån varit trögt, har jag fått information om av Adde Holmberg. Till helgen kommer aktiviteten både bland fisk och bland fiskare säkert att öka.

Kom till Sportfiskarnas årsmöte på måndag.

Främsta målsättningen för Sportfiskarna, eller Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund som är det fullständiga namnet, är att det ska finnas ett bra fiske i friska och rena vatten med friska fiskbestånd. Sportfiskarna organiserar 50 000 medlemmar och mer än 400 fiskeklubbar i hela landet.

Förbundet är uppdelade i distrikt, och på måndag är det alltså Sportfiskarna Gästrikland som har årsmöte.

Sportfiske är en av Sveriges största fritidsysselsättningar, och det ligger helt rätt i tiden. Det är naturnära, ekologiskt, det går att utöva med familjen och intresset och kunskapen för naturen och miljöfrågor ökar i och med fiskeintresset.

Sportfisket omsätter två miljarder årligen i Sverige, vilket faktiskt är betydligt mer än vad det svenska yrkesfisket omsätter.

Sportfiskarna är den viktigaste organisationen när det gäller att jobba för en bättre förvaltning av fisket och vården av våra vatten. Det är dock på riksnivå som Sportfiskarna uträttar det mesta och det bästa. På distriktsnivå är det stor variation på hur verksamheten ser ut.

Här i Gästrikland har verksamheten under många år varit mycket låg. Distriktet har faktiskt knappt existerat. De som tävlingsfiskar har sett till att precis hålla liv i distriktet, för att fisketävlingarna ska vara sanktionerade av förbundet. I annat fall hade tävlingsfiskare från Gästrikland exempelvis inte fått delta vid svenska mästerskap.

Ett disktrikt i Sportfiskarna har egentligen mycket att arbeta med. Ungdomsverksamhet och fiskevård är två arbetsområden som det finns mycket att uträtta inom.

Årets årsmöte i Gästrikedistriktet känns glädjande nog som om det kan bli något av en start mot en bredare verksamhet. Bara det att årsmötet äntligen hålls i Gävle visar på ett nytänkande.

Nu kan dock en organisation inte bli något annat än vad medlemmarna gör den till. Själv ser jag fram emot att få vara med och arbeta med fiskevårdsfrågor i ett nytt Sportfiskarna Gästrikland.

Skulle du på något sätt vilja bli en medskapare i Sportfiskarna? Då ska du definitivt ta dig till årsmötet på måndag i Studiefrämjandets lokaler på Norra Köpmangatan 12 A klockan 19.

Om du inte redan är medlem i Sportfiskarna så kan du bli det på plats under mötet.

I arbetet med Vattendirektivet har Sportfiskarna en självklar roll. Engagerade fiskare är guld värd i vattenarbetet. Fiskeriverket har utrett saken, och kommit fram till att antalet frivilligt nedlagda arbetsdagar för fiskevård är omkring 900 000 dagar per år!

Vattenmyndigheten, som är ansvarig för vattendirektivet i Sverige, besökte Bollnäs i fredags för att hålla det första stormötet om direktivet. Efter mötet inser jag ännu tydligare att vattendirektivet kommer att få stor betydelse fiskevattnens utveckling.

Länsstyrelsen ska härnäst träffa länets kommuner. De kommuner som var representerade i Bollnäs i fredags var mycket bekymrade för hur de skulle hinna få fram ett genomarbetat yttrande på de förslag till de planer som nu är ute på remiss, till och med den 1 september.

Vi med vår kunskap om våra fiskevatten har en nyckelroll i vattendirektivet. Det är också det som är meningen, men när kommunerna inte tycks hänga med i svängarna så blir vår roll ännu viktigare. Jag hoppas verkligen att du har möjlighet att sätta dig in i direktivets åtgärdsprogram och förvaltningsplaner. Gå in på www.vattenmyndigheterna.se. Därifrån kan du söka dig fram till handlingarna för, i vårt fall, Bottenhavet och vidare till just dina vatten. Från och med den 15 april kommer det att finnas en webbenkät i vilken du kan beskriva de problem och åtgärder för vattnen som du känner till och vill föreslå.

Dorado, lax, barracuda eller gädda? Nu till helgen, fredag till söndag, är det dags för Sportfiskemässan. Landets största mässa för oss sportfiskare, som i år för förlagd till den nya Kistamässan.

På mässan kommer allt att finnas samlat under ett tak – utrustning, restips om de bästa fiskevattnen världen runt, prova på casting, flugfiske och tillverka egna beten.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD