Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasaelever strejkar för sin ”Affe”

Elever satte upp protestlistor om att få ha sin vaktmästare kvar.
Då rev skolledningen ner listorna.
Nu uppmanar eleverna till strejk och demonstrationer

Annons

”Vi vill ha Affe kvar.”

Så står det på flygbladen som delas ut och sätts upp på väggarna i Vasaskolan just nu. Lapparna manar till strejk och demonstrationer på skolgården i morgon.

Affe heter egentligen Alf Nyström och är vikarierande vaktmästare på skolan sedan fem år.

En mycket populär vaktmästare.

När eleverna fick höra att hans vikariat skulle gå ut startade de en namninsamling om att få ha honom kvar. Listor sattes upp på anslagstavlor och snart hade de fyllts med omkring 250 underskrifter.

– Jag känner mig rörd. Jag ser det som att eleverna ger högsta möjliga betyg, säger Alf Nyström själv.

Men skolledningen var inte sen att riva ner protestlistorna. Och därför manar nu en grupp elever till demonstrationer som en andra åtgärd i att få ledningen att tänka om och låta honom stanna.

Line Nielsen går på cirkusprogrammet och har tagit initiativet till protesten.

– Affe tar inte bara hand om skolan, han tar också jättebra hand om oss elever. Han är alltid trevlig och tillmötesgående och har en bra relation till oss alla.

Förutom att sätta upp och dela ut lappar har gruppen också skickat sms och mejl med uppmaningar att delta i aktionen i morgon.

– Vi försöker nå och få med alla 1 050 elever som går på skolan, säger Line Nielsen.