Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerbergselever till Tanzania

GÄVLENästa vecka byter de försommaren i Gävle mot en tillvaro strax söder om Ekvatorn, i byn Ulembwe på den tanzaniska landsbygden. Där ska elever och lärare vid Västerbergs folkhögskola under tre veckor följa upp ett projekt med utbildningsstöd för ensamma mammor.

- Männen våldtar kvinnor för att visa sin makt och för att medicinmän har sagt att det är ett sätt att bli rik. Dessa kvinnor rasar sedan ner på samhällsstegen och kommer utanför. Men med hjälp av yrkesutbildningar på vår vänskola där så får de en ökad status, berättar de medföljande lärarna Anna-Lena St. John och Eilis Normell.
- Som tjejen som utbildade sig till bagare och gjorde tårtor. Hon blev väldigt hög i rang i de andras ögon, berättar Peter Johansson.

Förberedelser
Han har jobbat hela våren tillsammans med klasskamraterna Charlotta Zachrisson och Helen Hägglund vid folkhögskolans allmänna linje för att förbereda resan.
De har läst mycket om Tanzania och försökt sätta sig in i det som väntar och även ägnat mycket tid åt att söka stipendier för att finansiera resan.
Men de har också besökt institutioner som Noaks ark, infektionskliniken på länssjukhuset och Ida-projektet för att sätta sig in i hur liknande situationer ser ut för svenska ensamma mammor med olika problem och vilken hjälp de kan få.
I Tanzania ska de lära sig mer om och dokumentera det intressanta utbildningsprojektet, för att bilda sig en uppfattning om det.
- Sedan ska vi jämföra och skriva en rapport, berättar Helen Hägglund.
Sedan Tanzania blev självständigt i början av 1960-talet har kontakter knutits med svenska folkhögskolor, som i sin tur har hjälpt till med att starta folkhögskolor på plats.
Från mitten av 70-talet har Västerbergs folkhögskola haft vänskolor i Tanzania med olika samarbetsprojekt.

105 kvinnor
Satsningen på de ensamma mammorna satte igång förra hösten och 105 kvinnor har velat gå på den utbildning som har erbjudits. En utbildning som omfattar både specifika yrkeskunskaper och vanliga teoretiska ämnen, liksom information om aids och preventivmedel.
I förberedelserna inför resan och som stöd på plats så har man haft god hjälp av Afrikaexpertisen på Färnebo folkhögskola.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson