Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Anders Lif om revolution, hunger och 100 år av framgång

För 100 år sedan var det 1917. Då brändes inga bilar. Då var det krig i Europa och ont om mat i Västerås. Det är inget att fira.

Annons

Men det hände annat i Västerås för 100 år sedan. År 1917 inledde två bröder Swenson, prästsöner från Irsta, var sin unik karriär.

Den äldre brodern Hakon startade eget som grossist efteratt jobbat några år i en speceributik. Hans rörelse, Hakonbolaget, flyttade ini ett bastant hus vid Hamngatan. Varken gatan eller huset finns längre. Hakonbolaget lever däremot vidare som Ica, Sveriges största livsmedelskedja.

Det är förvisso ett 100-årsminne.

Den yngre prästsonen Yngve hade hjälpt sin storebror att sälja cigarrer i seklets början. Rökverken, som tillverkades på prästgården i Irsta, hade ingen framtid. Det hade däremot Yngves bilar. När Hakon startade det som blev Ica började Yngve sälja den klassiska T-Forden och den emellanåt svårstartade traktorn Fordson.

Yngve Swenson erkänner i sina memoarer att han inte kunde någonting om bilar. Han gillade att göra affärer, och det räckte långt. En skröna berättar om hur Yngve Swenson tog hand om två utsända från Henry Fords skandinaviska bas i Köpenhamn.

Filialen i Västerås skulle inspekteras. Yngve bjöd på en storstilad lunch med snaps, öl, vin, punsch och kanske något därtill. Framåt eftermiddagen tog han Fordgubbarna på en rundtur. När bilen passerade en av Aseas stora verkstäder svepte Yngve med handen och sa något som kunde tolkas som "och här har vi kontor och verkstad."

Männen från Ford häpnade och Yngve Swenson fick fortsatt förtroende som återförsäljare.

1917 var också året när revolutionens vindar blåste över Fiskartorget. Fredagen den 13 april samlades sex tusen arbetare från Asea och Metallverken för att kräva mera mat och mera bröd. Ryska revolutionen låg nära, socialdemokratiska partiet hade splittrats, kriget rasade i Europa, maten höll på att ta slut. En ungsocialist manade till revolution från Rådhusets trappaoch soldater från regementet på Viksäng tågade ner på stan för att skaffa matoch solidarisera sig med arbetarna.

Det blev ingen revolution i Västerås för 100 år sedan. Aseas vd Sigfrid Edström gav arbetarna ledigt för demonstrationen. Polisen höll sig lugn och arbetet i verkstäderna återupptogs. Jobb fanns det gott om. Asea fick beställningar från Ryssland som inte längre kunde köpa från de tyska elektriska bolagen. Metallverken sålde ammunition som aldrig förr.

Kriget var bra för industrin i Västerås och minnesåret 1917 var det ännu långt till den fred som inte var bra för affärerna.

Mer läsning

Annons