Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vatten lockar alla

650.000 liter i sekunden strömmade ut när luckorna öppnades vid Fallens dag i Älvkarleby. En mäktig syn som trots regnet lockade många åskådare.

Det envisa regnandet fick till följd att flera arrangemang under Fallens dag fick ställas in. Men vattenpåsläppet som är den stora attraktionen gick planenligt och många kameror riktades mot vattenströmmen från de åtta luckor som öppnades vid huvudfåran.

Besökarna stod på bron eller längs älvkanten för att få den bästa överblicken över de otroliga mängder vatten som forsade fram. I år var det 38:e gången som Fallens dag anordnades i Älvkarleby och två trogna besökare är Jana och Anders Hägglund från Skutskär.

– Det här missar vi aldrig, det är så mäktigt när vattnet kommer och man riktigt känner den otroliga kraften, säger de.

För Behnaz från Iran som hade sina föräldrar, Azar och Kazem, på besök var det en stor händelse. Även om de hade lite problem att få regnskyddet att fungera bra.

Regnet gjorde att flera av de planerade och utannonserade arrangemangen ställdes in, ändå fanns möjlighet att både besöka hantverkshuset med Stig Dagerman-rummet och besöka något av gallerierna. Hos Vattenfall som står bakom arrangemanget fanns tillfälle att prata om framtidens energi.