Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vatten stoppar blodgivare

En vattenskada har stängt blodgivningen i Gävle till nästa vecka.

Blodgivarna uppmanas att bege sig till Sandviken för att inte lagret ska sina.

I torsdags upptäckte personalen på blodgivningen på Gävle sjukhus att det droppade vatten från taket. När rörmokare lagade läckan på fredagen gick ett avloppsrör sönder och vattnet rann ut i blodgivningslokalerna. Felet är lagat och i morgon ska desinficeringen vara klar, men innan de kan ta emot blodgivare igen måste ett prov visa att lokalerna är bakteriefria. Tidigast på torsdag den 13 augusti kan blodgivningen öppna igen.

Blodlagret är välfyllt just nu, men klarar inte fem dagars stängning. Landstinget utökar därför blodgivningen i resten av länet och uppmanar de inbokade blodgivarna i Gävle att ringa och beställa tid i Sandviken i stället och få resan betald. På så sätt hoppas verksamhetschef Joachim Lindgren att blodförsörjningen ska klara sig.

Hur många blodgivare som är inbokade i Gävle under de här dagarna vet han inte, men mellan 20 och 40 blodgivare brukar de ha varje dag de har öppet.