Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenfall hotar stänga Forsmark – skrämmer upp stålindustrin

Beskedet från Vattenfall på torsdagen att alla företagets kärnkraftverk – däribland Forsmark i Norduppland – kan läggas ner har skapat stor oro inom stålindustrin.
– Det här är oerhört bekymmersamt, säger branschorganisationen Jernkontorets vd Bo-Erik Pers.

Det är i en intervju med Dagens Industri som chefen för Vattenfalls kärnkraftverk, Torbjörn Wahlborg, säger att alla bolagets kärnkraftverk kan behöva stängas i förtid – om inte den kritiserade effektskatten tas bort.

I höstas meddelade Vattenfall och Eon att de kommer att stänga två reaktorer var i förtid och skulle Vattenfall göra allvar av sitt nya hot betyder det att de två kvarvarande reaktorerna i Ringhals och samtliga tre i Forsmark stängs. I det läget skulle Eons kvarvarande reaktor i Oskarshamn bli den enda i Sverige.

Men ska man tro Torbjörn Wahlborg verkar även den dödsdömd. Det går helt enkelt inte att med nuvarande förutsättningar räkna hem de investeringar som måste göras i anläggningarna, menar han.

– Den nuvarande situationen är ohållbar i längden. Elpriserna på terminsmarknaden för flera år framåt har fortsatt att falla, och med en effektskatt på sju öre per kilowattimme är det ingen av våra reaktorer som är lönsam, säger han till Dagens Industri.

För basindustrin är tillgången på hyfsat billig energi en nyckelfaktor för framgång. Bara Sandvik i Sandviken förbrukar cirka en terawattimme* el per år. Jernkontorets vd Bo-Erik Pers säger till GD att en stängning svensk kärnkraft vore en katastrof för stålindustrin.

– Jag tycker att det här är oerhört bekymmersamt. Vår verksamhet är i gång 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, året runt och då behöver vi en trygg elförsörjning i botten som inte påverkas av väder och vind.

Även om inte Vattenfall gör allvar av sitt hot är osäkerheten illa nog, enligt Bo-Erik Pers.

– Vi vill ju att investeringar läggs i Sverige men sprids det osäkerhet gällande den framtida energiförsörjningen så ökar ju risken för att investeringar läggs någon annanstans i stället, säger han.

Vattenfalls än så länge näst största kärnkraftsanläggning är Forsmark i Norduppland med tre reaktorer. Där jobbar cirka 1 700 personer varav 1 200 är anställda av Vattenfall. Ett 100-tal av dessa uppges bo i Gävletrakten.

– Bland den inhyrda personalen är det också rätt många som bor norrut, mot Tierp och Gävle, säger Claes-Inge Andersson, pressansvarig på Forsmark, som under torsdagen inte hade hunnit fånga upp några reaktioner från personalen på Torbjörns Wahlborgs uttalanden i Dagens Industri.

– Nej, det här kom ju i dag men alla är medvetna om att det är ett pressat ekonomiskt läge för hela branschen, säger han.

Energiminister Ibrahim Baylan, S, säger till Dagens Industri att han tar Vattenfalls varning på "största allvar".

– Läget är allvarligt. Vi har redan fått besked om stängning av fyra reaktorer och de kvarvarande reaktorerna är mycket viktiga som en brygga i elsystemet, som dock på sikt bör bli 100 procent förnybart. Med nuvarande låga priser finns tyvärr inga garantier för att inte fler reaktorer kan behöva stängas, säger han – utan att ge några besked om effektskatten.

Fotnot. En terawattimme motsvarar 1 000 gigawattimmar, vilket räcker till att värma upp cirka 40 000 standardvillor i ett år.