Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenkraft är klimat- och miljövänlig

Annons

Svar till Mats Ädel: Vattenkraften är nödvändig bland annat därför att den är just miljövänlig för framtiden. De vattenkraftverk som inte har fiskvägar i dag ska bygga sådana enligt de miljölagar som träder i kraft vid årsskiftet. Fisketurism ingår i det tänket.

Sverige har skrivit avtal och lagar samt ska uppfylla internationella åtaganden där man anser att all förnyelsebar elproduktion från vattenkraft är just klimat- och miljövänlig. Decentraliserad elproduktion såsom småskalig vattenkraft har enligt riksdagsbeslut betydelse för att minska sårbarheten.

EU bekostar därtill en utvecklig av småskalig vattenkraft via exempelvis Restor Hydro-projektet. De flesta vattenkraftverk som angår fisketurismprojekten i region Gävleborg är inte nya och byggdes i redan modifierade vattendrag. Ekologiska känsliga system förändrades därför för flera hundra år sedan och ingen vet hur det var innan.

Fisketurismprojekten i Gävleborg handlar i verkligheten alltså inte om att återställa något genom att riva explicita fördämningar. Man negligerar energiförsörjningen, klimat- och miljömål där man vill riva ut för att turister ska få fiska i en replika av ett orört vattendrag.

Så, finns det bevis för att fisketurism ger mer pengar om vattendragen ska efterlikna ett vilt tillstånd än att den samsas med miljöanpassad förnyelsebar elproduktion?

Miljövän

Mer läsning: Vattenkraften är nödvändig för elproduktionen men den är inte miljövänlig

Ska vi ha fiske eller miljövänliga kraftverk i Gävleborgs län?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons