Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattennivån i Testeboån har nått kulmen – räddningstjänsten fortsätter med extra bemanning

Artikel 18 av 19
Vårfloden i Gästrikland
Visa alla artiklar

I både Gavleån och Jädraån har läget stabiliserats och i Testeboån ska vattennivån nu ha nått kulmen.
– Förhoppningsvis stämmer prognosen. Vi planerar att ha extra bemanning till och med tisdag åtminstone, säger Emma Axelsson, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Räddningstjänsten har satt in extra bemanning under helgen på grund av det fortsatt höga vattenståndet i Testeboån. Vid lunchtid på söndagen hade SMHI fortfarande en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden i Testeboån nedströms Ockelbo, men nivån ska nu ha nått kulmen.

LÄS OCKSÅ: Så har Högbo drabbats av vårfloden: "Det är exceptionellt mycket vatten"

I den nedersta delen väntas det dock fortsatt vara klass 2-flöden de närmaste dagarna, bland annat på grund av ökade flöden i Testeboåns allra översta delar, och räddningstjänstens extra bemanning hålls intakt. Under den gångna veckan har flera tomter i Forsby översvämmats och räddningstjänsten har bland annat byggt vallar för att skydda en pumpstation åt Gästrike Vatten i just Forsby.

– Det är svårt att säga, men vi planerar att ha extra bemanning i Forsby till och med tisdag åtminstone. Det kan lika gärna dröja till onsdag morgon, säger Emma Axelsson, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

SE OCKSÅ: Bildspel: Den stora vårfloden i Gästrikland – se bilder från översvämningarna här