Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vattensvampen” bjuder på svindlande utsikt

Hundratals vattentorn finns runt om i Sverige. Ofta sticker de upp långt över träden, och blir ett blickfång sin speciella, ofta svampliknande, arkitektur. Men hur ser det egentligen ut inuti? Och hur fungerar de? GD begav sig till det 40 meter höga vattentornet i Sätra för att få svar.

– Man får rätt bra kondition av trapporna, säger Pelle Jansson, kontrollant på Gästrike Vatten, medan han tar sina första steg mot toppen av vattentornet i Sätra.

En smal trappa i metall snurrar sig högre och högre upp i tornet. Ljuset är dunkelt, och en ovan håller hårt i det låga räcket. Men för Pelle Jansson är det inga problem. Han har jobbat med att kontrollera vattennivåer och vattentryck i närmare tio år och rör sig snabbt.

– Tidigare brukade jag vara med och rengöra här med högtrycksspruta. Då kunde det bli många turer upp och ner, säger han.

Allt vatten som finns i tornet är samlat i toppen, där ”svamphuvudet” sitter. I regel finns det tillräckligt med vatten lagrat för att försörja Sätra med vatten åtminstone en dag, även om vattennivån kan variera en del. På dagarna sjunker nivån, eftersom många i området använder mycket vatten. På kvällarna stiger nivån igen, då vattenbehovet är lägre.

– Allt vatten kommer från vattenreningsverket i utkanten av Gävle. Mycket vatten går direkt därifrån till hushållen, men inte allt.

Det vatten som blir överflödigt pumpas upp i tornen med hjälp av tryckstegringsstationer, säger Pelle Jansson.

I Gävletrakten finns närmare tio aktiva vattentorn, som alla fungerar på samma sätt. När vatten förvaras på hög höjd uppstår ett tryck, som sedan används till att pumpa ut vattnet till hushållen.

Tornet iSätra byggdes likt många andra på 60–talet, och är sig likt än idag, förutom att det numera sitter en mast för mobiltelefoner på taket. Utsikten från taket är storslagen.

– Det går att se ända bort till Kungsberget en klar dag, säger Pelle Jansson.

Han tar sig bort till en stor lucka på taket och öppnar. Några meter ner skymtas vatten, men det är nätt och jämt på grund av dåligt ljusinsläpp. Allt tycks dock vara som det ska.

– Om vattennivån höjs för mycket stängs det av automatiskt. Det är alltid någon som håller koll på vattennivån via datorer borta på Gästrike Vatten eller hemifrån, och vi får larm direkt om något verkar konstigt, säger han.