Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet forsade överallt i Sandviken

Vägar, affärer och hus översvämmades i Sandviken i går. På vissa håll stod vattnet så högt att bilar fick bärgas från platsen. – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Kerstin Swärdh medan hon skyfflar vatten utanför Ica Maxi.

Ett åskoväder med störtregn drog förbi över Sandviken och Gävle i går på eftermiddagen.

SOS och räddningstjänsten fick därefter in larm efter larm om översvämningar i området.

Viadukten precis i början på Årsundavägen blev så vattenfylld att bilar inte kunde ta sig fram.

Henry Hurtig gjorde ett försök med sin taxi men fastnade på ett ställe där vattnet var över en meter djupt. Han fick ringa efter en bärgare som snart kom och drog upp bilen.

Efteråt var golvet fyllt med vatten nästan ända till sätet både fram och bak i bilen.

På gallerian i Sandviken regnade det in genom taket. I vissa butiker stod folk med paraplyer för att inte bli blöta.

Räddningstjänsten var snart på plats och började pumpa bort vätan med vattendammsugare. Även golvskrapor användes för att skyffla ut vattnet.

– Alla butiker i gallerian drabbades av regnet, säger Magnus Östlund, inre befäl på räddningstjänsten.

Utanför Ica Maxi stod personalen i pölar stora som dammar. Med vatten högt upp på benen försökte de få vätan att rinna fortare ner i golvbrunnarna på parkeringen. Bilarna som stått där blev fullständigt dränkta av den rikliga nederbörden.

– På 20-30 minuter regnade allt det här ner. Jag har aldrig varit med om något liknande förut. Vi fick in vatten i butiken också, säger Kerstin Swärdh.

Maria Aspgren hade sin röda Volvo på parkeringen.

– Vattnet stod ungefär 3 decimeter upp. Jag vågade inte öppna dörren först. Jag väntade till vattnet sjunkit lite grann. Men jag fick igång bilen nästan direkt och kunde köra bort den, säger hon.

I Gävle ringde flera personer till SOS och sa att de drabbats av översvämningar. Men de var inte så allvarliga att räddningstjänsten behövde rycka ut.

Räddningstjänsten fick också larm om att åskan skulle ha orsakat en skogsbrand söder om Johannesbergs värmekraftverk. Men de kunde inte se vare sig rök eller eld när de kom fram till platsen.

– Vi ringde till brandflyget och nu är de uppe och söker igenom området från luften, sa Magnus Östlund i går vid 17-tiden.