Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växte upp med missbruk i familjen – nu ska hon chatta med utsatta barn

Kristin Wikberg växte upp med missbruk i familjen. Nu vill hon hjälpa andra. I projektet Trygga hjältar ska hon se till att behövande barn och ungdomar får stöd.

Annons

Kristins mamma tog droger. Därför flyttade Kristin från henne när hon var sju-åtta år. Tio år senare är hennes mamma nu nykter. De har fortfarande kontakt och Kristin har en ryggsäck full av erfarenhet att dela med sig av till andra.

Sedan i måndags är hon "trygg hjälte" i Gävle kommun. Hennes uppdrag är att fånga upp barn i behov av stöd och slussa dem vidare.

Stiftelsen Trygga barnen hjälper sedan 2010 barn och ungdomar (upp till 25 år) med missbruk eller psykisk ohälsa i familjen. Huvudkontoret ligger i Stockholm. I dag har de drygt 20 trygga hjältar i olika delar av landet. Målet är att skaffa en i varje kommun.

På det sociala mediet Kik kan du chatta med Kristin under kontonamnet TryggHjälteGävle. Det går också att mejla henne på kristin.trygghjalte@tryggabarnen.org. Alla som vill är välkommen att ta kontakt. Då hjälper hon dig vidare till exempelvis Grinden eller socialtjänsten.

Tanken är alltså att fånga upp barnen i de kanaler de själva finns varje dag.

– Det ska inte vara så läskigt att ta första kontakten, säger hon.

Allt sker på barnens villkor. Du får självklart vara anonym om du vill. Kristins egen erfarenhet tror hon gör det lättare för många att våga berätta vad de varit med om.

– Många barn med behov av stöd säger "du förstår inte" när de pratar med vuxna. Men jag har förståelse för att de känner som de gör. Och så är jag ju ung också. Det är inte så länge sedan jag själv gick igenom det där, så jag blir någon de kan relatera till.

I vår tar Kristin studenten från Realgymnasiet. Och det här är något hon kan tänka sig att jobba med i framtiden.

– Jag har alltid velat bli polis, vet att jag vill jobba med människor och brinner för barn och ungdomar.