Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vegetarisk risotto

Risotto är ingen vanlig mat på svenska matbord. Annat är det i hemlandet Italien där en perfekt risotto fungerar som kvalitetsmätare på köket. Mjukt, nästan sammetslent risottoris som kokats varsamt med god buljong, vin och färskriven parmesan utgör grunden.

Annons



4 dl ris, helst arborioris

1 gul lök

250 g färsk svamp, ex. kantareller, karljohan eller champinjoner

1 zucchini

1 vitlöksklyfta

9 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

1 1/2 msk koncentrerad grönsaksfond

1 dl färskriven parmesanost

olivolja

2 kvistar finhackad rosmarin

vitpeppar

1. Ansa och skär svampen i inte alltför små bitar. Klyv zucchinin. Ta bort ändarna och gröp ur kärnhuset. Skär resten i små tärningar. Koka upp en liter vatten, blanda i vinet och smaksätt det med koncentrerad grönsaksfond.

2. Hacka och fräs löken med ett par matskedar olivolja i en kastrull. Vänd ner svampen och fräs ytterligare ett par minuter så svampen hinner ånga av.

3. Tillsätt ris och pressa i vitlöksklyftan. Sänk värmen och späd med någon deciliter buljong och låt det koka in under omrörning. Fortsätt med vin och mer buljong som får koka in i omgångar. Glöm inte att röra i kastrullen så risblandningen inte sätter sig i botten. När all buljong tillsatts är det bara att lägga på lock och vänta 10-15 minuter.

4. Rör ner den rivna osten och krydda med hackad färsk rosmarin och vitpeppar. Salt behövs sällan eftersom osten är salt i sig.

Dan Strandqvist/TT Spektra