Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vegetarisk utflyktspaj

Annons

Till pajdegen:

75 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl kesella

Till fyllningen:

1 zucchini

2 paprikor, gärna olika färger

1 gul lök

1 msk olivolja

3 tomater

3 ägg

2 dl mjölk, eller blandat mjölk och grädde

4 msk basilikapesto

1. Montera kniven i matberedaren. Mät upp smör och vetemjöl och lägg det i arbetskärlet. Kör tills fettet blandat sig med mjölet.

2. Tillsätt kesella och blanda till en slät deg. Ibland får man ta ett par tag för hand mot slutet. Lägg gärna degen kallt en halvtimme innan utbakning.

3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en 24 centimeters pajform med löstagbar botten. Nagga botten och ställ in formen i frysen i en kvart. Grädda därefter det tomma skalet knappt 10 minuter i 200 graders ugn.

4. Skär grönsakerna i bitar och vänd runt dem i en rymlig kastrull tillsammans med en matsked olivolja. Lyft över grönsakerna till det förgräddade skalet.

5. Vipa samman ägg, mjölk och eventuellt grädde samt pesto och slå blandningen över grönsakerna. Grädda pajen cirka 40 minuter i 200 graders ugn. Den är god som den är, men blir ännu godare med kyld ört- och pepparrotssås (se recept nedan) eller med rökt korv eller skinka som komplement.