Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vegonorm i Gävle hejdar bottendöd och algblomning

Satellitbilder visar algmassor över Östersjön. Algblomningen startade rekordtidigt i år. Den orsakar syrefattiga och döda havsbottnar. Bottendöden har drabbat 15 procent av Östersjön, en yta dubbelt så stor som hela Danmark. Vegonorm i kommunal verksamhet behövs som motåtgärd, skriver Jonas Paulsson.

Nu i sommar kommer övergödning leda till en massförökning av växtplankton, så kallad algblomning. Vattnet blir grön- eller brunfärgat vilket kan påverka badvattenkvalitén och människors hälsa.

Animalier är den främsta orsaken till jordbrukets näringsutsläpp av kväve och fosfor eftersom ungefär 70 procent av allt som odlas i Sverige är djurfoder.

Kött och mejeriprodukter innehåller dessutom mycket av gödningsämnena fosfor och kväve. Dessa hamnar i havet via urin och avföring, eftersom vi konsumerar mycket mer protein än våra kroppar kan ta upp.

Sveriges köttkonsumtion har ökat under lång tid, men allt fler svenskar drar nu ner på köttet – eller skippar det helt. Axfood ökade försäljningen av vegokött med 41 procent under det första halvåret 2016, jämfört med i fjol. Hela 20 procent av svenskar under 40 är vegetarianer. Dessutom har 58 procent av Sveriges kommuner infört en köttfri dag eller andra köttminskningsåtgärder med samma effekt.

Det är en bra början men nu är det dags för kommuner med ambitiösa miljömål att gå vidare och servera växtbaserat som standard.

I Almedalen i år blev det alldeles uppenbart att vegonormen sprider sig snabbt. En stor kvällstidning bjöd på 100 procent växtbaserad frukost och lunchkorv och många ungdomsorganisationer vittnade om att de infört eller planerar att införa vegetarisk mat som standard.

Skolor som bytt till helt vegetarisk kost har kunnat anställa kockar, köpa bättre råvaror och kunnat höja standarden på maten rejält. Det innebär både miljövänligare och hälsosammare skolmat, till samma eller lägre pris.

Framtidsutsikten för Östersjön är synnerligen allvarlig eftersom näringsläckaget från jordbruket runt Östersjön inte minskar. Därför behövs snabba och verksamma åtgärder sättas in. Om förskolor, skolor och äldreboenden serverar vegetarisk kost som standard minskar dramatiskt utsläppen av kväve och fosfor.

Vår uppmaning till kommunpolitikerna i Gävle är därför att införa vegonorm för att rädda Östersjön från algblomning, syrebrist och bottendöd.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel