Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem grävde denna magnifika brunn?

Mellan fastigheterna som ingår i Nybo Handelsgård i Valbo kan man se en fördjupning i asfalten. Där ligger ett kraftigt plåtlock som täcker en märklig företeelse: En grävd, stensatt brunn som är inte mindre än 14 meter djup.
Vattnet i brunnen fyller tre meter, så det krävs ett rep på minst elva meter för att hinka upp något vatten därifrån.
– Vi hittade den här brunnen när vi skulle asfaltera gårdsplanen, säger Hans Flach.
Det är han som genom sitt fastighetsbolag äger de gamla husen just i korsningen vid trafikljusen som man kommer till när man lämnat riks-80 vid trafikplatsen Nybokorset och svängt av mot Valbo.
– Man blir grymt imponerad bara man tittar ner i den här brunnen, säger han. Den måste vara betydligt mer än 100 år gammal, så de som grävt den och stensatt hela vägen upp måste ha gjort det helt och hållet för hand. Vilket fantastiskt arbete!
Hans är historiskt intresserad, inte minst när det gäller Valbo, och har då och då hört talas om Nybobrunnen. Det har till exempel sagts att det var dit Valboborna kom för att hämta vatten när deras egna, grundare, brunnar hade sinat på somrarna. I Nybo fanns det alltid ett överflöd av vatten.
– Men jag vet ändå väldigt lite om den. Till exempel när den grävdes och vem eller vilka som grävde den.
Ja, man kan ju till exempel undra varför inte vederbörande gav upp efter nio-tio meter och försökte någon annanstans.
Den frågan lär ingen kunna svara på numera, men kanske finns det någon bland GD:s läsare som vet mer och kan berätta. Ring mig i så fall.
Ulf Kriström
070-1554372

FOTNOT: Nybo Handelsgård byggdes upp 1867 av Isaac Westergren, farfar till den Isaac som bland annat såg till att Strömvallen byggdes. Det är troligt att det var i samband med detta som brunnen grävdes.