Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem har rätt tillmandéernas kyrka?

Det pågår en konflikt inom den mandeiska församlingen. Två olika grupperingar gör anspråk på att företräda samfundet och därmed ha rätt till kyrkan på Klangberget. Nu vill den nyare grupperingen polisanmäla den präst som tidigare bodde i Sandviken för urkundsförfalskning.

Mandéerna är en religiös minoritetsgrupp från i huvudsak Irak. Eftersom de där är hårt förföljda har Sverige blivit en tillflyktsort för tusentals av dem.

År 2003 kom en grupp på 200 mandéer till Sandviken, via ett samarbetsavtal med Södertälje kommun. På Klangberget invigde de den första mandeiska kyrkan i Europa. Invigningen lockade hundratals mandéer från hela Sverige och beskrevs som historisk.

Prästen uppges vara andlig ledare för mandéerna i Sverige. Så småningom lämnade han Sandviken och bosatte sig i Stockholm. Många församlingsmedlemmar fick också jobb på andra orter och flyttade från Sandviken. GD berättade hösten 2005 att kyrkan på Klangberget stod tom och att den utsatts för skadegörelse.

I dag finns 500-600 mandéer i Gästrikland och de har gett nytt liv åt kyrkan. Enligt uppgift har de även utsett en ny präst.

Tvisten gäller vem som egentligen företräder den mandeiska församlingen i Sverige och därmed har rätt till kyrkan. Är det den präst som tidigare bodde i Sandviken, eller den som nu uppges vara präst?

Khaled Hathal sitter i styrelsen för mandéförsamlingens lokalförening i Sandviken. Han hävdar att den förre prästen inte längre har någon behörighet till föreningen. En ny styrelse och ordförande har utsetts.

– Vi kommer att polisanmäla honom för urkundsförfalskning eftersom han ändrar adressen och anger sin egen adress istället för min. Det har han inte rätt att göra eftersom han inte är firmatecknare, säger Khaled Hathai.

GD sökte i går utan framgång den präst som nu bor i Stockholm.