Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem räknar rätt om euron?

GÄVLE
Omställningen från krona till euro kostar Gävle någon enstaka miljon om man frågar ja-sägaren Mats Ågren, s, och 8-20 miljoner om man frågar nej-sägaren Ulla Andersson, v.

Fullmäktige och allmänheten fick inte direkt några klargörande besked när det var sista chansen att ta upp EMU-frågan före folkomröstningen den 14 september.
Ulla Andersson och Bodil Ceballos, mp, frågade efter beräkningar om konsekvenserna för kommunen. Men några såna finns inte, svarade Mats Ågren. De flesta kostnaderna kommer att ligga på staten, medan kommunen får ändra i en del apparater som parkeringsautomater. Blanketter borde ta slut ändå innan det blir aktuellt tidigast 2006. Så det är inget problem. Kostnaden borde ligga kring någon miljon kronor, menade han.
Det var ett svar som inte gjorde frågeställarna nöjda direkt. Ulla Andersson konstaterade att omställningen gick på 30 miljoner kronor för finska kommunen Esbo, med 200 000 invånare. I Nederländerna ska det ha gått på en procent av BNP. Översätter man det borde det gå på 8-20 miljoner kronor. Något som stämmer väl överens med en analys av företaget VM-data att det skulle kosta Gävle tio miljoner kronor.
Mats Ågren sa att det är svårt att jämföra med andra länder eftersom det är olika system. Han lovade att man kommer att göra en mer noggrann uträkning om det blir ett ja i folkomröstningen.
Däremot var Mats Ågren snabb att lämna en uträkning på Björn Franksons, m, fråga om hur mycket pengar kommunen skulle spara i räntekostnader om man sänker räntan till snittet i de övriga euro-länderna.
Sänkningen med 0,75 procent ger nämligen 35 miljoner kronor för Gävle. Årligen.
Ett besked som förstås gladde ja-sägaren Björn Frankson. Därmed inte sagt att räntan kommer att sänkas vid ett EMU-inträde. Men ändå intressant att veta, tyckte han.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se