Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem ska bestämma hurEskön ska se ut i framtiden?

Under rubriken ”Esköborna gör tummen ner för ny översiktsplan” i GD den 2/6 står att läsa att det kommit in kommentarer från 135 personer trots att den fasta befolkningen på Eskön endast består av 157 personer. Eftersom alla yttranden är offentliga har jag tagit del av dem och gjort följande statistik: Vid första yttrandetillfället hösten 2008 är cirka hälften (67) negativa yttranden utav dessa 135 inkomna.

37 av dem representeras av fem (sommarboende) familjer. 16 av dessa yttranden kommer från en och samma familj från äldste till små barn som även ritat teckningar. Åtta yttranden från en annan familj, fem yttranden från en tredje familj, ytterligare fem yttranden från en fjärde familj och tre yttranden från den femte familjen.

Alla dessa personer har givit sina åsikter om hur de vill att Eskön ska se ut de närmaste 20 åren, utan att de bor här höst, vinter och vår. Kanske inte ens på sommaren. Personerna har alltså en släkting med sommarstuga och själva bor de i runt om i Sverige; Stockholm, Göteborg, Täby, Arboga, Eskilstuna, Katrineholm, Torsåker etcetera. Barnen som bidrar med teckningar har med största sannolikhet inte tagit egen ställning men bidrar med en pinne i statistiken.

17 negativa yttranden från fastboende på Eskön kommer från fyra familjer varav åtta kommer från samma familj. Kommenteras ska också att markägare med flera fastighetsbeteckningar skriver samma yttrande med samma text men olika fastighetsnummer. Endast för statistiken skull.

Negativa var även styrelser från tre föreningar på Eskön. Övriga negativa åsikter kom från enskilda personer icke boende på Eskön samt Länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen och Fågelklubben. Alltså är det cirka 50 procent av de inkomna yttrandena som ger Översiktsplanen positiva kommentarer men det framkommer inte. De flesta som uttryckt sig negativt till utbyggnad och värnar om strandskyddet bor själva med strandtomt.

Min slutsats är: Den rådande opinionen är missvisande och får alldeles för stora proportioner eftersom den domineras av ett fåtal familjer. Familjer som inte bor och verkar på Eskön året om, utan anser att utvecklingen och tiden just på Eskön ska stå still. Kostigar, lador, slåtterängar, hässjning och en nygammal fotbollsplan hänvisar de till.

De positiva yttringar som inkommit från åretruntboenden och enskilda personer i grannbyarna som ser en potential att kunna utveckla landsbygden, boendet, bussförbindelsen och övrig service med ett ökat antal boenden på Eskön, formligen ”dränks” av negativa sommarstugeägare i andra och tredje generationen som endast protesterar av egoism, avundsjuka och ett bidrag till negativ statistik. Att de negativa kommentarerna får så stort utrymme i media är förståligt. Negativa krafter är alltid starkare än positiva men de mest oroväckande i yttringarna är dessa oförskämda tillmälen som både skrivits och muntligen yttrats.

Avslutningsvis vill jag kommentera Naturskyddsföreningens önskan om att anordna ekoturism på Eskön, tillsammans med lokala förmågor och föreningar med guidade turer. Ska dessa turer gå på enskild markägares mark eller ska de guidade turerna gå efter Utskärsvägen och guiden ska med stolthet visa upp en stoppad utveckling efter en för övrigt ödslig väg?

Bo Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare