Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem som helst får inte köpa råttgift

Från den 1 augusti får privatpersoner inte köpa råttgift. Det är direktiv från EU. Men det finns alternativ

– Kunderna blir förvånade och tycker det är dåligt att bara Anticimex får sälja, säger Johanna Eriksson, butiksäljare på Granngården.

Andra bekämpningsföretag med tillstånd, får också sälja. Försäljningen av råttfällor har ännu inte tagit fart. Men man säljer fler Mus & Råttfritt, som skickar stressande ljudvågor, så att gnagarna flyr.

För den som har en större fastighet finns ett danskt sätt att döda råttorna. Den smarta fällan har 14 spjut och sensorer som känner av när råttan dyker upp. Då dör den direkt. Den smarta råttfällan monteras i avloppsrör och brunnar.

Kring Möllevångstorget i Malmö har nästan alla råttor dödats med hjälp av 13 smarta fällor som även har GPS som stöldskydd. Man får statistik om hur många råttor som dödats, när på dygnet och vid vilken temperatur. Men de smarta råttfällorna finns inte på Granngården.

Utanför Granngården är alla kunder Gefle Dagblad intervjuar positiva till förbudet. Flera är djurägare med katter som hjälper till och använder vanliga råttfällor. Man vill ju inte att grannen förgiftar katten, eller hunden.

– Som privatperson är det helt riktigt, men om det är större besvär för samhället, måste man fundera på om det finns andra metoder. Vi som har en hund har snälla råttfällor, så man får ta ut råttorna i skogen och släppa loss dem, så råttorna kan springa hem till oss igen, skrattar Per Magnusson, 64 år, ekonom.

Han tänker på smådjur, grundvatten, samhället och miljön. Att bli medveten om riskerna och nackdelarna med gifter, tvingar fram nya lösningar. Att råttorna blir resistenta är en annan nackdel med gift. Lantbrukare som vill använda råttgift måste betala och gå en kurs. Privatpersoner med gift kvar får bruka det till slutet av januari 2015.