Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vem vill ha ett helvete utan slut?”

KRÖNIKA: Camilla Dal om stadsarkitektens svåra jobb i Gävle.

Annons

När Alliansen tog över makten i Gävle stod städning av staden högt på agendan. Det har gått si och så. Vad hjälper tjusiga blomlådor på broräckena när papperskorgarna svämmar över, ogräset frodas och den som inte ser upp när hen sätter sig på en parkbänk riskerar att få en tistel i baken? Nu kallas Arbetsmarknadsenheten in, men varför skapar kommunen inte riktiga jobb istället, när städningen är så viktig?

Alliansen lovade också att tillsätta en stadsarkitekt, den första i Gävle sedan 1999. Många kommuner har ersatt stadsarkitekten med planerare och inhyrda konsulter, i takt med att stadsarkitektens roll förändrats, från ritande av hus till planering och samordning. Det konstnärliga har satts på undantag till förmån för byråkrati, marknadskrafter och skrytbyggen. Det som en gång var uttryck för industri- och konsumtionssamhällets framtidstro: miljonprogram, trafikleder och köpcentrum, har resulterat i segregering och miljöförstöring.

Framtiden larmar: hur hantera starka krafter som klimat och migration, urbanisering och segregering? En tärande livsstil har hittills premierats, hur vända på det, finns ens intresset? Ja, för vem byggs staden och vad ska vi ha den till? Viktiga frågor, men inte i Gävle kommuns platsannons. Där stod, som klippt ur moderaternas valprogram, att samhällsbyggnadskontoret gör Gävle ”renare, snyggare och tryggare”.

Den nya stadsarkitekten ska ”ta fram en arkitekturpolicy” och ”inspirera kring arkitekturfrågor ”. Hen ska ha ”ett långsiktigt strategiskt tänkande” och ”ett starkt intresse för en attraktiv och hållbar stad”. Nå, hur ska dessa tämligen vaga ord ses i relation till alla byggprojekt som redan satts igång?

Arbetarstaden jag en gång flyttade till var sliten och full av möjligheter. Med åren har den blivit allt mer sönderbyggd och segregerad. Biltrafiken ökar, köpcentrumen växer och höghus byggs, inte för arbetare numera, utan för rika pensionärer. Dyra bostadsrätter i centrum, IKEA-radhus och katalogvillor mer perifert. Arenabyggen kontrasterar mot märkesbyggnader i förfall. Det är ostädat också i större skala.

Det talas om helhetsgrepp, men vad innebär det i den plottriga praktiken? Att alla nya hus målas lika grå? En liknande utveckling sker på många håll, Stockholm är bara ett exempel. En ökande desperation tycks få spärrarna att släppa och idén om god miljö offras i en tävling om de mest köpstarka. Urbaniseringens kraft är obeveklig, vinnare är fortsatt den som konsumerar mest. Det kan varken gulliga odlingslådor eller praktiska prylbibliotek ändra på.

Den kraft som tycks vara den starkaste när det gäller att forma staden handlar varken om hållbarhet, jämlikhet, eller globalt ansvar, utan om att tillfredsställa den välbeställda medelklassens livsstilsdrömmar, med centralt belägen bostad och havsutsikt som självklar del. Kanske kan resten lösa sig i farten, när flyttkedjor mirakulöst och genast frigör perifera bostadsområden där de rika ändå aldrig startat någon bostadskarriär?

Några vinner, andra blir över, livet är ett lotteri fastän förutbestämt och staden ”ett helvete utan slut/.../ där alla är för sig och ingen för alla”, för att citera 1500-talskritikern och poeten Robert Crowley. Vem vill ha det så och om inte, vad kan göras? Vad kan den blivande stadsarkitekten göra? Enligt än så länge obekräftade uppgifter kommer jobbet att gå till Sandvikens nuvarande stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman. Jag betvivlar inte hennes kompetens, men hon lämnar i så fall en stad där centrum trots satsningar utarmats i eskalerande takt. Risken är stor att en stadsarkitekt i samtidens otydliga roll hamnar i kläm, mellan de köpstarkas begär, de inte fullt lika köpstarkas behov, en redan spikad stadsplanering och politiker som är mer intresserade av att bygga glassiga monument än ta ansvar för samhällsbygget och, sist men inte minst, utforma en vettig bostadspolitik.

*

► Vår nyhetsapp är nu ännu bättre och personligare. Här laddar du ner GD-appen till din Iphone och här laddar du GD-appen till Android .

Annons