Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vemdalen – om familjen får bestämma

/

Annons

Åre, Lindvallen, Tandådalen/Hundfjället och kanske Idre. Först därefter brukar Vemdalen i Härjedalen komma på tal. Det är orättvist. För familjen är Vemdalen idealiskt. Här åker man tillsammans överallt, oavsett ålder och åkskicklighet.

Skidorna skär genom snön i stora kontrollerade carvingsvängar. Vi åker tillsammans hela familjen – sexåringen som nyligen lärt sig bemästra ankarliften, tioåringen som åkt sedan han var två år, pappa och mamma. Barnen försvinner in i skogen, och kommer ut igen några hundra meter längre ner, vi vuxna pressar på i svängarna för att finslipa tekniken.

Backen vi åker i heter Pers. Den börjar på kalfjället och slutar nere i dalen, den är blå, bred och nära två kilometer lång. Vi bestämmer tämligen omgående att Pers är en av Sveriges bästa familjebackar – lika härlig för nybörjaren som för den som åkt sedan Stenmarks tid.

Pers ligger i skidområdet Skalpasset som öppnade 2006 och som då innebar ett stort lyft för hela Vemdalsskalet, med en rad nya långa breda utförslöpor i färgerna blå, röd och svart, samt en obligatorisk funpark. Gemensamt för alla backar är att de är hyfsat jämnbranta hela vägen. För alla som är ute efter mer fart är svarta Skals en favorit, Skals som av skidtidningen Åka Skidor utsetts till en av Sveriges bästa backar.

Invigningen av Skalpasset sammanföll med att Vemdalsskalet 70-årsjubilerade som skidort. Byn Vemdalen några mil härifrån var dessförinnan en livlig marknadsplats med skola, provinsläkare, länsman och kronofogde. Allt detta förändrades när paret Karin och Nils Lindgren köpte den fallfärdiga Risegården, och flyttade den från byn upp till Vemdalsskalet, där de hade sina jaktmarker. Där föddes idén om ett fjällpensionat för sport och rekreation, och några år senare, 1936, slog de upp dörrarna för Högfjällspensionatet. Året därpå köpte de ytterligare ett rivningshotat hus, Backegården, som också transporterades upp till Skalet där det byggdes ihop med Högfjällspensionatet.

Vemdalens gamla kulturbygd har sedan dess genomgått en förvandling som utmynnat i att platsen i dag är ett av Sveriges största skidområden, som förutom Vemdalsskalet också består av Björnrike och Klövsjö/Storhogna. De tre orterna ligger några mil ifrån varandra men har gemensamt liftkort.

Vi tar liften upp till mysiga Hovdestugan på toppen av Hovdefjället. Det är en mänsklig drift att vilja ta sig högst upp. Se bara på köerna till Eiffeltornet i Paris eller Empire State Building i New York.

Vi vill se saker från ovan, utsikter har alltid lockat. I storstaden söker vi upp den högsta byggnaden och i fjällen vill vi absolut åka toppliften till bergets sista utpost för att få känna den där riktiga fjällkänslan, uppleva vidderna och se byn långt där nere i dalen. Därför är det synd när den här upplevelsen bara är förunnat vissa. Jag har vid flera tillfällen burit barn nedför toppbranter, jag har sett räddhågsna vuxna stå som fastklistrade på isfläckar och jag har själv funderat på vad jag egentligen skulle hit upp och göra.

På Vemdalsskalet är inte detta något problem, här kan man lugnt ta sig längst upp i alla liftar utan att frukta nedfärden. Det finns backar för alla var man än stiger av. Familjen behöver inte välja olika skidområde.

Från Hovdestugan tittar vi ut över Härjedalen, Sveriges enda landskap utan stad. Vi ser Sånfjällets nationalpark – på behörigt avstånd som tur är då detta är ett av Sveriges björntätaste områden. Vi tycker oss skymta en myskoxe några hundra meter bort, men inser snart att det är en stenbumling. Myskoxen, som invandrade från Norge hit till västra Härjedalen i början av 1970-talet, för i dag en tynande tillvaro på grund av matbrist och inavel.

Svarta Hovde och gröna Övre blåbäret blir sedan våra vägar ner till värmestugan. Snön är perfekt. Ingen is ställer till med obehagliga överraskningar, stålkanterna lyder. Konstigt vore det väl annars när destinationschefen är Torgny Svensson, en gång tränare åt Ingemar Stenmark och Stig Strand. Dessutom tillhör Vemdalen fjällvärldens mer snösäkra platser, vilket borgar för goda förhållanden.

Per Johnsson/Respress

Mer läsning

Annons