Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vepan tillbaka på vägg

GÄVLEDet stora skynket med Gefle Vapen-motiv är tillbaks på Stadsbibliotekets fasad. Kultur- och fritidsförvaltningen har fått ett tidsbegränsat tillstånd att nyttja reklamaffischen.

Annons
- Vepan kommer att sitta uppe under ett par veckor, före och under Cityfesten, säger Mats Öström, förvaltningschef.
Redan i fjol förverkligade Mats Öström sin idé att använda fasaden som annonsplats. Byggnads- och miljöförvaltningens arkitekt Anna Maria Häggblom utfärdade ett tidsbegränsat tillstånd.

Förfulade Slottstorget
När det löpte ut ansökte Mats Öström om förlängning men fick avslag.
Dåvarande ordföranden i byggnads- och miljönämnden, nuvarande kommunalrådet Carina Blank, menade att vepan förfulade Slottstorget. Mats Öström överklagade beslutet till länsstyrelsen som gick på byggnads- och miljönämndens linje.
Själv tycker Mats Öström att vepan är smakfull. Dessutom har den ett visst kulturhistoriskt värde.
- Bilden är hämtad från en etikett som fanns på tobaken Gefle Vapen. Under 1800-talet producerades tobaken i det kvarter där Stadsbiblioteket nu ligger, säger han.

Fler vepor
Vepan är 30 kvadratmeter stor och har kostat 23 000 kronor att tillverka.
Kultur- och fritidsförvaltningen har planer på att beställa fler vepor för att göra reklam för exempelvis Tropikanaland och Symfoniorkestern på samma sätt.
- Vi tycker att det går att göra roliga och vackra vepor och vi kommer nog att återkomma med förfrågningar om korta kampanjer framöver. Men det här är den enda vi har på gång just nu, säger Mats Öström.
Såväl näringslivet som offentliga institutioner använder sig ibland av stora reklamannonser på fasader. Scandic hotel, Länsmuseet och Folkteatern är bara några exempel på verksamheter i Gävle som utnyttjat möjligheten.
- Fasadvepor är ett effektivt sätt att nå folk, sen kan de göras smaklösa eller med smak.
Men vi respekterar fullt ut att vi bara får göra kortare kampanjer vid enstaka tillfällen, säger Mats Öström.


ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se