Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vera har rätt till personlig assistans

Föräldrarna fick avslag av Hofors kommun på en ansökan om personlig assistans för sin allvarligt sjuka dotter. Nu har förvaltningsrätten ändrat beslutet.

– Domen visar att kommunen har varit ute och cyklat, säger föräldrarnas juridiska ombud.

GD har tidigare skrivit om fallet Vera som handlar om att kommunpolitikern Bojan Petrovic och hans hustru Vanja Olsson nekats personlig assistans för sin sjuka dotter. I stället har kommunen erbjudit så kallad avlösarservice 180 timmar i månaden kombinerat med en assistent på förskolan.

Föräldrarna har dock hela tiden hävdat att tvååriga Vera, som lider av så kallad hyperinsulinism, är för sjuk för den typen av stöd och att avlösarservicen dessutom varit knuten till hemmet.

Kommunens svar har varit att alla tvååringar behöver kontinuerlig tillsyn och att det extrabehov som kommer av Veras sjukdom inte varit själ nog för personlig assistans.

Men den synen delar alltså inte förvaltningsrätten, som fastslår att Vera har rätt till personlig assistans med tre timmar och 20 minuter per dygn de dagar hon är i förskolan, sex timmar och 40 minuter per dygn övriga dagar och åtta timmar och 35 minuter per natt i jourtid.

Familjens juridiska ombud Veronica Hedenmark är mycket kritisk till hur socialtjänsten i Hofors kommun hanterat ärendet.

– Det är anmärkningsvärt att man lagt så mycket resurser på den här processen. Men domen visar att kommunen har varit ute och cyklat, säger hon.

Med anledning av domen i fallet Vera kommer Veronica Hedenmark nu via sin juristbyrå att driva ytterligare fem fall där Hoforsbor nekats personlig assistans av kommunen. Hon berättar också att Veras assistans kommer att tillhandahållas av hennes eget bolag VH Assistans.

– De viktigaste förändringarna med anledning av den här domen är att Veras föräldrar snart kan välja vilka som ska vistas i deras hem och att de kan resa för första gången i Veras liv.

Hofors kommuns socialchef Jan Bornestig säger att domen ska gås igenom noga och att det därefter kommer att fattas beslut om ett eventuellt överklagande. Han tycker att fallet är principiellt intressant med anledning av att det handlar om ett litet barn.

Att kommunen skulle ha varit ute och cyklat håller han inte med om och han vänder sig också mot bilden av socialtjänsten som illvillig och kall.

– Det är domstolen som tolkar lagen i Sverige. Vad Veronica Hedenmark säger får stå för henne. Sedan är det ju inte så att familjen förvägrats hjälp tidigare, inte alls, säger han.

Fotnot. Hyperinsulinism är en ovanlig och farlig sjukdom som innebär att koncentrationen av insulin i blodet är för hög. Sjukdomen kräver bland annat att täta blodsockerkontroller görs.