Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verk förbjuder import av lampa

Gävleföretaget Long Design har av Elsäkerhetsverket förbjudits att importera och sälja vidare en egendesignad lampa. Lampan som säljs genom butikskedjan Granit kan vara farlig då sladden inte är tillräckligt isolerad.

– Beslutet är märkligt då sladden redan är godkänd i Tyskland och att EU-regler därför borde gälla. Men vi har gått med på att sluta importera och sälja lampan, säger Lars Hård ägare av Long Design.

Enligt Lars Hård är sladden tillräckligt isolerad, men Elsäkerhetsverket är av en annan åsikt. Därför har man förbjudit vidareförsäljning och import av produkten. Ett förbud som dock är verkets mildaste och som inte innebär att produkten måste tas ur butikernas sortiment.

– Isoleringen är inte tillräcklig och lampan kan vara farlig genom att den blir strömförande vid exempelvis ett jordfel, säger Susanne Sundström inspektör på Elsäkerhetsverket.

Missen med isoleringen hade dock inte behövt bli mer än en anmärkning för Long Design. Förbudet kom sig av att produkten dessutom vara CE-märkt utan någon dokumentation.

– Företaget kan inte få utnyttja den konkurrensfördel det innebär att vara CE-märkt utan att dokumentera varför, vilket man inte lyckats göra trots att man försökt, säger Susanne Sundström.

Long Design fick betala 5241 kronor för inköpspris och provning av produkten.