Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verklighetens Ghostbusters på besök i Mårtsbo – följ med på spökjakt i den gamla lanthandeln

Går lantbrukaren och förre ägaren Manne Danielsson igen i före detta Skärbergs lanthandel i Mårtsbo?
Finns det andra spöken i det mer än sekelgamla huset?
Jan Edstrand tog hjälp spökjägare för att få svar på sina frågor.

Annons

TV-klipp: De letar spöken i Mårtsbo

Övernaturliga fenomen fascinerar, oavsett om man tror på dem eller inte. För Joel Edberg har jakten på dem blivit en hobby. Kombinationen historieintresse och tv-serier om det han själv kallar paranormala fenomen har gjort att han numera ägnar fritiden åt hus där det sägs spöka.

Läs mer: Spökar det på Alborgen? "Det okända" letar svar

– Vi försöker åka dit och kolla om det finns någon logisk förklaring, säger Joel Edberg.

Ibland hittar han och hans tre kompisar det, men ibland har de fångat ljud, rörelser eller synintryck med sin tekniska utrustning som de inte själva kan förklara. De filmar sina spökjakter och lägger sedan ut dem på nätet.

Jan Edstrand är arbetskamrat med en av spökletarna och har bett dem komma och ta sig en titt på hans hus i Mårtsbo, som tidigare var Skärbergs lanthandel. Andra har hört en tidigare ägare till huset, Manne Danielsson, gå uppför trappen till sin lägenhet på ovanvåningen efter sin död. Jan Edstrand har själv också hört ljud han inte kan förklara.

På övervåningen finns ett rum där man på lanthandelns tid ska ha lagt avlidna, en uppgift som Jan Edstrand skulle vilja veta mer om.

Han har blivit intresserad av husets historia och försöker forska i den. Han visar fakturor han hittat på vinden. De är över 100 år, med årtal som 1907 och 1909 skrivna sirligt i bläck, och visar hur en G Skärberg handlat hos Eric Hedelius glas-, porslins- och lampaffär och Gefle södra reparationsverkstad.

– Jag skulle vilja veta mer om lanthandeln och om det finns fotografier. Jag vill veta mer om det historiska och har försökt luska men det är svårt, säger Jan Edstrand.

Han är nyfiken på kvällens händelser, men blir inte besviken om spökjägarna kammar noll säger han.

Några timmar senare ringer han för att berätta att de fångat vad de anser vara Manne Danielssons röst på diktafonen.