Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranens minnen från Reggaefestivalen

Gävlebandet Liondub spelar inte på årets upplaga av Uppsala Reggaefestival. Men två av medlemmarna står på scenen ändå. Sångaren Peter Ekengren sjunger med soundsystemet Meditative Sounds och Lennart Wastesson spelar med Internal Dread & His Friends.

För schlagermakarräven Lennart Wastesson blir det fjärde gången han besöker festivalen och andra gången han spelar. GD Nöje ringde upp och bad om lite expertutlåtanden.
Lennart Wastesson om de tidigare festivalerna:
2001 (första upplagan)
Plats: Fyrishov
Artister: Culture, Black Uhuru, Kalle Baah, m.fl.
Besökare: 1800
– Det gick ett sus om att landets första reggaefestival och vi åkte ned och tittade. Basisten Robbie Shakespeare i Black Uhuru spelade så tung bas att vår basist Marko inte pallade att lyssna. Och han älskar tung bas. Platsen vid badhuset var väl inte idealisk, men stämningen var riktigt bra.
2003 (första året som tvådagarsfestival)
Plats: Ekeby Quarn
Artister: Max Romeo, Barrington Leavy, Gentleman, Liondub, m.fl.
Besökare: 3500
– Vi (Liondub) var lite up and coming då. Hade en skivinspelning på gång och blev bokade. Det året var också en riktigt bra musikfest. Då kändes det som att de började satsa på allvar med stora artister. Och bruksmiljön, med bäckarna och skogen och fälten var helt enorm. Det är synd att de inte kunde fortsätta ha festivalen där.
2008 (förra året)
Plats: KAP-området i Uppsala.
Artister: Sean Paul, Lee "Scratch" Perry, Burning Spear, Beenie Man, m.fl.
Besökare: 17 000
– Jag var inbjuden för att lyssna på Papa Dee och kunde konstatera att den växt rejält. Stämningen var dock fortfarande bra och området den arrangeras på helt okej. jag såg mest det som hände på den mindre tältscenen, men även där var ju programmet riktigt starkt. Man märkte också att festivalledningen lärt sig mycket på vägen när det gäller logistik och annat. Allt var mycket proffsigare.
Om festivalens betydelse för reggaen:
– De senaste åren har den svenska reggaescenen exploderat av nya band, soundsystems och artister. URF är säkerligen en starkt bidragande orsak till det. den har satt reggaen på kartan i Sverige.