Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vettlöst sabotage

Rikskriminalen har nu tagit över huvudansvaret för utredningen om glasbitar i kycklingförpackningar. Hittills har tonvis med kyckling återtagits från affärerna, matbespisningar har slutat använda kyckling i sina maträtter och allmänheten har förståeligt nog gått kycklinghyllorna förbi i affärerna.

Glasbitsfynden är helt enkelt en katastrof för branschen även om Kronfågel nu beslutat att inte återkalla fler produkter.

Flertalet av de först upptäckta kycklingarna som innehöll glasbitar kom från Kronfågels slakteri i Valla vid Katrineholm.

Det är en av Europas modernaste anläggningar, säkerheten anses vara mycket hög och möjligheten att någon på slakterier haft möjligheten att sabotera bedömdes som praktiskt taget obefintlig – fram till dess att man konstaterade att sabotage begåtts i slakteriet, under transport, mellanlagring eller i butiker.

I Valla har personalen hörts av polis men ingen är misstänkt.

Katrineholms-Kuriren säger i en ledare att det mesta nu tyder på att det hela handlar om ett noga planerat, terrorliknande sabotage på bred front. Ett sabotage som alltså skulle rikta sig mot branschen eller hela livsmedelsindustrin – med människors liv och hälsa som medel och insats. Spridningen av glasbitsfynden gör att det skulle vara ett tilltag av en ensam, förvirrad person kan avfärdas.

Det finns illavarslande nog de som åtminstone i ord stöder detta sabotage mot människors dagliga föda. Lisa Gålmark, idéhistoriker, författare och före detta redaktör för Djurens rätt hoppas att industrin i Valla och på andra platser försvinner snabbt.

I nätportalen Newsmill skriver hon: ”Nära ett decennium in 2000- talet gick den svenska kycklingindustrin i putten. Inga frysta eller kokta eller färska kycklingar till salu i livsmedelsaffärerna. Inga kycklinggrytor, kycklingsallader eller chickbits i vitvinssås. Das war alles. Finito. Den industriella kycklingeran till handlingarna”.

Gålmark skriver vidare att det var de glänsande, krossade glasbitarna som öppnade ögonen på konsumenter, producenter och beslutsfattare. En doktorand i filosofi, Henrik Ahlenius, som kallar sig semi-vegetarian skriver i samma nätportal att det kan vara moraliskt försvarbart att med sabotage få människor att sluta äta kött.

Det är otäckt dels att någon eller några saboterar matvaror på det sätt som skett, dels att det finns virrhjärnor som stöder detta. Vilken omfattning har detta eller får framöver? Efter hand har ju glasbitar i kycklingar upptäckts över hela landet också i andra länder och från olika leverantörer. Det liknar ingenting annat än sabotage på gränsen till terrorism!

GD 3 APRIL 2009