Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är inte överens om en toppstyrd högskola

Rektor Maj-Britt Johansson bemötte den 15/3 vårt tidigare debattinlägg i GD (9/3) där vi kritiserade ledningen för Högskolan i Gävle (HiG).

Udden i vår kritik riktades mot att ledningen vid HiG inte tycks inse att bedrivandet av högskoleverksamhet är något helt annat än att styra ett företag. Den bristande insikten om förutsättningarna för en väl fungerande akademisk verksamhet kommer enligt vår uppfattning allra tydligast till uttryck i den kommunikationspolicy som HiGs rektor fastställde i december 2012.

Johansson ägnar större delen av debattutrymmet åt att berätta om högskolans uppgift i allmänna ordalag. När våra argument väl ska bemötas hävdar Johansson att ”Vi är helt överens om vad en högskola är och att lärarna har en nyckelroll i verksamheten.”
Så är inte fallet. Maj-Britt Johansson förordar en toppstyrd organisation där all makt koncentreras till rektor och dennes chefer i linjen, medan vi vill slå vakt om en högskola där kollegiala beslutsorgan har en självklar plats och ett reellt inflytande.

Rektor Johansson ser det som nödvändigt att utfärda direktiv om att medarbetare ska ”stå bakom och representera fattade beslut”, medan vi menar att det är varje högskolelärares självklara rätt att ifrågasätta och kritisera en lednings agerande.

En väl fungerande högskola ska få fram välutbildade och reflekterande studenter och intressant forskning. Vill man uppnå dessa mål måste man dock vara beredd att lyssna till lärarnas och forskarnas åsikter, och tillerkänna professionens företrädare ett reellt inflytande när det gäller den övergripande verksamheten.

Om rektor Johansson verkligen delar vår syn på vad en högskola är, så bör hon omedelbart verka för att nuvarande kommunikationspolicy skrivs om i grunden. Det duger inte att utlova: ”Vi får titta på det”.

Maj-Britt Johansson menar att vår tolkning av att nuvarande policy formulerar ett lojalitetskrav gentemot högskolans medarbetare är absurd. Det absurda i sammanhanget är emellertid de formuleringar i den nuvarande kommunikationspolicyn som föreskriver att medarbetare på ett akademiskt lärosäte alltid ska ”kommunicera internt före det att information lämnas till externa mottagare inklusive media”.

Rektor Johansson drar slutsatsen att dessa formuleringar ”lämnat utrymme för tolkningar som inte varit avsedda”. Vi drar slutsatsen att dessa formuleringar strider mot grundlagen.

Shirin Ahlbäck Öberg
docent

Li Bennich-Björkman
Skytteansk professor i statskunskap och vältalighet

Christer Karlsson
docent

Sten Widmalm
professor

Samtliga vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel