Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är lite tjocka, men röker lite

Resultatet från den nationella folkhälsoenkäten har kommit och för Gävleborg är resultatet inte särskilt uppseendeväckande. Vi röker lite mindre än snittet, men är också lite tjockare. Andelen feta kvinnor hör faktiskt till de högsta i landet.

Annons

Statens folkhälsoinstitut har låtit svenska folket svara på frågor kring sina levnadsvanor och nu har svaren kommit. Gävle och Gävleborg sticker inte ut nämnvärt, utom vad det gäller andelen feta kvinnor jämfört med riksgenomsnittet. 16 procent betecknas som feta och samma siffra för riket är 12 procent. Männen är också lite fetare än genomsnittet. 12 procent jämfört med 11.

Annars kan sägas om under sökningen att vi röker mindre än genomsnittet, men snusar lite mer. Andelen som har riskabla spelvanor är också lite högre än genomsnittet. 8 procent av männen och 3 procent av kvinnorna är i farozonen. Rikets siffror är 6 och 2 procent.

Mer glädjande siffror är att den fysiska aktiviteten i länet är relativt stor och att alkoholvanorna är relativt medelmåttiga.