Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är också bekymrade över de höga materialkostnaderna

Även vi är bekymrade över de höga materialkostnaderna, de är ett av hindren för att bygga hyresrätter som fler har råd med. Priserna på material måste därför sänkas, skriver Cathrine Holgersson och Anders Nordstrand.

Fredrik Isaksson och Anders Hansson på Sveriges Byggindustrier påstår att de höga byggpriserna inte beror på att det råder brist på konkurrens på svensk byggmarknad. Vår erfarenhet är en helt annan.

Debatt: Den svenska modellen konkurrerar med kvalitet

Ofta får de allmännyttiga bostadsbolagen få eller inga anbud alls när de handlar upp nyproduktion. Det är en bister realitet och ett stort problem för våra möjligheter att mota bostadsbristen – och det påverkar definitivt priserna.

Debattörerna väljer tyvärr att inta en försvarsställning inför det faktum att Sverige har bland de högsta byggpriserna i EU. Vi saknar konstruktiva exempel från dem på vad Sveriges Byggindustrier och dess medlemmar själva gör för att sänka byggkostnaderna.

Det finns sådana, till exempel lyfte deras kollega Andreas Brendinger nyligen i en debattartikel fram arbetet med ökad digitalisering, 3D-modellering och teknisk utveckling. Det är något som vi är mycket positiva till och vi vill även slå ett slag för mer industriellt byggande som ett sätt att effektivisera byggprocessen och därmed pressa priser.

Även vi är bekymrade över de höga materialkostnaderna, de är ett av hindren för att bygga hyresrätter som fler har råd med. Priserna på material måste därför sänkas.

Vi håller också med skribenterna om att vi inte ska tumma på kvaliteten. Därför arbetar bransch- och intresseorganisationen SABO bland annat för att öka antalet anbud till allmännyttan genom att bland annat höja utländska byggbolags kunskap om svenska lagar och regler.

Vi vill att de etablerar sig här och arbetar på ett seriöst sätt med till exempel säkerhets- och miljöfrågor. Vi välkomnar också att de ansluter sig till Sveriges Byggindustrier för att även via den organisationen få det stöd de behöver för att kunna hjälpa oss att bygga bort bostadsbristen.

Cathrine Holgersson

vd Gavlegårdarna

Anders Nordstrand

vd SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel