Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver en mer tillgänglig primärvård

En stödjande och lyssnande ledning är viktig för att personalen ska kunna sköta sina arbetsuppgifter och trivas på jobbet, skriver Jennie Forsblom, KD, regionrådskandidat

Region Gävleborgs hälso- och sjukvård behöver förbättras inom framför allt två områden; tillgång till personal och en utökad primärvård.

Regionen behöver rekrytera ny personal, främst läkare och sjuksköterskor men även specialistsjuksköterskor och undersköterskor. Därför måste Region Gävleborg bli en mer attraktiv arbetsgivare, både för att vi ska få en bättre tillgång till personal och även behålla och måna om de anställda vi redan har.

Det finns arbetsplatser som i dag fungerar bra, vi behöver ta lärdom från goda exempel både hos oss själva och även hos andra arbetsgivare. Personalen behöver mer flexibelt kunna välja arbetstid och mer kunna styra över sin egen budget. En stödjande och lyssnande ledning är viktig för att personalen ska kunna sköta sina arbetsuppgifter och trivas på jobbet.

Vi behöver en mer tillgänglig primärvård i hela länet, en enkel väg in till hälso- och sjukvården för alla. Hälsocentralerna ska utvecklas med tidsbokning på nätet, sms-kontakt och utökade öppettider. Detta för att hela Gävleborgs innevånare ska få en bättre vård och för att avlasta akutmottagningarna. Den underdimensionerade primärvården gör att patienter kan få sitta och vänta flera timmar på en akutmottagning när patienten kanske inte ens borde vara där.

Systemet för att lotsa patienter till rätt vårdnivå måste utvecklas, hälsocentralerna, digitala möten och 1177 måste finnas nära patienten när helst man behöver dem. Vården för kroniker och äldre behöver anpassas för dem, det passar inte alla att boka tid för återkommande besök på nätet till exempel. Vården ska vara personcentrerad från första kontakten och se hela människan.

Jennie Forsblom, KD

Regionrådskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel