Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver ett HBTQ-råd i Gävle kommun

Nu är det Pride i Gävle. Pride är viktigt. Kom med i tåget. Lyssna på föresläsningar och debatter. Skåla, sjung och skrik. För alla som kämpar och gör motstånd i vardagen – nu är det fest! skriver företrädare för V

Fest! Gävles första Pride. Äntligen! Äntligen får Gävlebor som inte annars fullt ut får samma plats som alla andra sträcka på sig, visa stolthet, visa vilka de är. Under några dagar blir Gävle lite öppnare, lite friare, lite mer som det borde vara varje dag, året om.

Kamp! Varje dag. Blickar på bussen. Hånfulla kommentarer. Mobbing på arbetsplatsen och i skolan. Slag och sparkar. Verkligheten för personer med en sexuell läggning eller könsidentitet som inte delas av majoriteten är ibland svår och smärtsam. Det finns många i Gävle som inte fullt ut vill och vågar visa vilka de är, av rädsla för omgivningens reaktioner.

Motstånd! Vänsterpartiet har under många decennier kämpat för HBTQ-personers rättigheter inom alla delar av samhället. Från riksdagsledamoten Jörn Svenssons modiga arbete på 70-talet, via en mängd motioner och förslag för att förhindra diskriminering och stärka utsatta gruppers plats i samhället, förslag som ofta fått en majoritet i riksdagen först många år senare, till dagens motstånd mot de nya asyllagarna som utestänger personer som flyr från förföljelse.

Det här är ett arbete som måste fortsätta, också i Gävle. I Gävles skolor måste alla ungdomar känna sig trygga, få vara sig själva och kunna visa kärlek utan att behöva vara rädda för trakasserier. Hur ser det ut på alla arbetsplatser i Gävle Kommun, kan alla visa vilka de är för chefer och arbetskamrater? Och hur är det inom omsorgen för äldre och funktionshindrade? Finns det en tolerans och kunskap för att stödja och vårda personer vars känslor och tankar inte alltid överensstämmer med vad personalen är van vid att möta?

För att stärka Gävles arbete med HBTQ-frågor lämnar nu Vänsterpartiet i Gävle in en motion om att inrätta ett HBTQ-råd i Gävle Kommun, där representanter för föreningar och organisationer som arbetar med HBTQ-frågor ska delta, och granska kommunens verksamheter och komma med förslag på förbättringar. Rådet ska kunna arbeta självständigt och öka kunskapen och kraften i kommunens arbete för alla människors lika möjligheter och värde.

Nu är det Pride i Gävle. Pride är viktigt. Kom med i tåget. Lyssna på föresläsningar och debatter. Skåla, sjung och skrik. För alla som kämpar och gör motstånd i vardagen – nu är det fest!

Gin Akgul Hajo

V Kommunalråd i opposition

Kristina Sjöström

Ordförande V Gävle

Sandra Söderqvist

V Kommunfullmäktigeledamot Utbildningsnämnden

Seppo Laine

V

Isabella Bexell

V Näringslivs- och Arbetsmarknadsnämnden

Maritha Johansson

V Socialnämnden

Lotta Lagnander

V Kultur- och Fritidsnämnden

Tord Fredriksen

V Omvårdnadsnämnden

Wiktoria Bernäng

V Samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel