Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver EU-kritiskt alternativ

Junilistan, om hur man röstar i Europaparlamentet.

Den 7 juni är det dags för val till EU-parlamentet och redan kan man förtidsrösta. Men hur många svenskar har satt sig in i vilka frågor EU-parlamentet beslutar om och framförallt hur de svenska ledamöterna röstar? Såväl de politiska partierna som media i stort beskriver ofta EU-valet som ett traditionellt val mellan höger och vänster, mellan blått och rött. Denna beskrivning är felaktig.

I EU-parlamentet kommer de stora politiska grupperna i EU överens om hur de ska rösta i olika sakfrågor. Därmed bygger man en bred och stor politisk majoritet. De svenska Socialdemokraterna och Moderaterna röstar till exempel lika i nio slutomröstningar av tio i EU-parlamentet och röstar dessutom ja i nio fall av tio. Med denna politiska enighet kan man fråga sig vad det egentligen spelar för roll om vi skickar en socialdemokrat eller en moderat till Bryssel?

Den stora skiljelinjen i EU-parlamentet går inte mellan röda och blå politiker, utan mellan EU-kramare och EU-kritiker. (S) och de borgerliga partierna tillhör den förstnämnda kategorin, då de gemensamt ha sagt ja till alla EU-fördrag och röstar för att EU ska få allt mer makt och inflytande. Anna Heed (S), som valdes in som EU-kritisk, röstade enligt egen utsago i 90 procent av omröstningarna lika som sina 214 EU-positiva kollegor i den stora socialistgruppen ESP.

Junilistan är det EU-kritiska alternativet, som samlar kritiker från såväl Socialdemokraterna som de borgerliga partierna. Vi vill begränsa EU-samarbetet till ett fåtal gränsöverskridande frågor.

Junilistan kandidat EU-parlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel