Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver nu välja att sträva efter ett hållbart samhälle

Artutrotningen har nått en katastrofal omfattning. Men framförallt har vi fått ett skenande klimatsystem, samtidigt som vi överförbrukar jordens resurser, skriver Bo Hagstedt och Charlotte Stålnacke.

Annons
Värmerekorden slås på löpande band, skriver debattörerna. Bilden togs den 12 december 2015 i Stockholm.

Vår tid kallas för Antropocen efter grekiskans antropos som betyder människa och cen som betyder ny. Vår tid är med andra ord ”människans tidsålder”. Anledningen är att vi nu globalt kan påverka jordens grundläggande biofysiska utveckling som klimat och ekosystem.

Exempel på detta är att 57 miljarder ton sediment flyttas av människan varje år. Det är mer än vad jorden flyttar av egen kraft. Av däggdjurens totala biomassa kommer enbart fyra procent från vilda däggdjur och resterande 96 procent består av tama djur, boskap och människor.

Artutrotningen har nått en katastrofal omfattning. Men framförallt har vi fått ett skenande klimatsystem, samtidigt som vi överförbrukar jordens resurser. Vår individuella utveckling och samhällets utveckling är nu helt sammanflätat med jordens utveckling.

Vi har en enorm potential till inflytande över jorden men vi är samtidigt alltid underställd dess begränsningar. Vi har i dag friheten att kunna förgöra oss själva eller att bygga ett hållbart samhälle. Det är de två val vi nu står inför. Hittills har vi valt den väg som pekar mot kollaps av både ekonomiskt system, samhälle och miljö.

Vi ser och hör var och varannan dag om allvarliga miljökatastrofer. Torka, översvämningar, extremväder och bränder breder ut sig. Värmerekorden slås på löpande band. Energi från vind- och solkraft har ökat kraftigt men samtidig har användningen av fossil energi ökat ännu mer.

Vi har inte ersatt en droppe olja med fossilfri energi. 2017 var året då över 16 000 vetenskapsmän utfärdade en skarp varning för en annalkande klimatkatastrof och i år kom FN:s klimatpanel IPCC med sin senaste rapport där man slog fast att vi behöver sträva efter 1,5-gradersmålet. FN:s klimatmöte i Katowice i Polen den 3-14 december blir därför mycket avgörande.

Vårt samhälles övergripande ambition är att sträva efter ständig tillväxt och expansion. Tillväxt av ekonomi, kapital, vinster, produktion och konsumtion. Tillväxten, som nu också har blivit en skenande exponentiell tillväxt, är en av huvudorsakerna till både klimatproblem och resursförbrukning.

Ändå påstås det nu att tillväxten ska lösa de problem som tillväxten har skapat! Vårt ekonomiska system kräver hela tiden tillväxt, därför måste systemet förändras.

Vi behöver nu göra valet att sträva efter ett hållbart samhälle. Insikten om detta växer. Människor börjar så sakta ändra sina vanor. Årets julklapp är det återvunna plagget! Men vi behöver ta större och snabbare steg mot samhällets omvandling.

Fredagen den 30 november kl. 16.00 på Drottninggatan vid Rådhustorget anordnar Omställning Gävle och Naturskyddsföreningen ett ”Riksupprop för klimatet”. Samtidigt på ett 50-tal andra platser i Sverige genomförs liknande aktioner. Kom och visa ditt engagemang i klimat- och miljöfrågan.

Bo Hagstedt

ordförande i Omställning Gävle

Charlotte Stålnacke

vice ordförande Naturskyddsföreningen Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons