Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- Vi blev provocerade av reportern

SANDVIKEN
- Jag har full förståelse för att de anställda är besvikna, så som vi framställdes i programmet.

Annons
Men Sandviks informationsdirektör Heléne Gunnarson är också mycket kritisk till reportern från programmet "Uppdrag granskning".
- Jag är upprörd och besviken. Här var det inte en dialog. Det var regisserat från början, säger Heléne Gunnarson.
Hon medger att både hon och Tom Erixon blev provocerade av reporterns arbetssätt. Båda valde att avbryta intervjun när de bedömde att det inte gick att ha en konstruktiv dialog längre.
Inslaget med Sandvikledningen byggde på två intervjusituationer, den ena redan i december, där Tom Erixon svarade på frågor om Sandviks miljöpolitik och policy. Av den intervjun användes bara ett klipp, när Tom Erixon avbryter inspelningen för att ändra på ett ord han sagt.
Den andra intervjun genomfördes efter det att reportern Oscar Hedin varit i Ghana. Intervjun bokades in och genomfördes på en dag. Reportern krävde bland annat att Tom Erixon skulle stå upp under inspelningen.
Enligt Sandvikledningen presenterade han inte uppgifterna som han fått fram. I stället blandade han frågor och påståenden och krävde besked från Sandvikledningen, som lät sig provoceras.

Cyanidhaltigt vatten
Tom Erixon valde att avbryta när reportern tog fram en vattenflaska med cyanidhaltigt vatten och undrade om han ville dricka sådant vatten.
- Det gavs ingen möjlighet att svara ordentligt och det var inte en situation där han kunde föra fram Sandviks ståndpunkt.
- Vi kunde säkert ha agerat annorlunda, men jag tror att alla hade reagerat på samma sätt, säger Heléne Gunnarson.
Själv valde hon att avbryta när reportern lade fram bilder på de personer som uppgavs ha dödats av gruvbolagens säkerhetsvakter i Ghana och ville ha deras kommentar till uppgifterna.
- Det upplevde jag som oerhört kränkande och oseriöst. Det var mycket svårt att tåla, säger Heléne Gunnarson.
GD har sökt Oscar Hedin, som gjorde reportaget om förhållandena i Ghana, men han befinner sig på resa i Spanien. Hannes Råstam på redaktionen för "Uppdrag granskning" tycker att Sandviks kritik är märklig.
Uppgifterna, som reportern fått fram i Ghana, presenteras under själva intervjun, menar Hannes Råstam.
- Det som är förvånande är att Sandvik inte känner till förhållandena. Oscar Hedin är förvånad, jag är förvånad och vid det här laget är väl hela svenska folket förvånat över att Sandvik var så illa informerade, säger Hannes Råstam.
- Oscar hade inga problem att ta fram de uppgifterna.
Dessutom visste Sandvik mycket väl om miljöproblemen i Ghana, enligt Hannes Råstam.
Organisationen Swedwatch hade redan i höstas kontakt med Sandvik och informerade om situationen. Att företaget inte visste något stämmer inte, enligt Hannes Råstam.
- Det är inte en korrekt beskrivning. Att man i det läget väljer att kritisera reportern är mycket märkligt.

SVEN-OLOF EKMAN