Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har bottenkänning

Annons

Högtryck har vi haft, härligt. En värmebölja. Böljor är fina. För att det ska få heta ”värmebölja” så ska det vara 25 grader varmt i fem dagar i rad enligt meteorologerna.

Charter-Christer har paddlat kanot och fått träningsverk i benen. Hur gick det till?

Gävle rustar för marinfestival, spännande. Jag har med spänning följt konkurrenten Arbetarbladets utmärkta artikelserie om gästhamnstaden Gävle. Det är bara att erkänna att vi har bottenkänning, när det gäller gästhamn i Gävle. ”Välkommen ombord”, ”Vi hissar segel” känns inte ligga rätt i tiden. Mycket snack och lite verkstad. Vad blev det av Furuviks hamnplaner? Eller vid Nyhamn? Man måste ta i och ro med båda årorna, inte med en, då snurrar man bara runt. Som i en rondell.

Apropå snurra runt så såg besättningen på båten Klöver Dam hur jag tränade rondellkörning på havet genom att åka runt ostbojen Prins Albert. Nu håller Halvan på deviera kompassen eller fått rena snurren, tänkte Anders. Men jag tränade som sagt bara rondellkörning innan jag steg iland efter fyra veckor till havs.

Åter till gästhamnsproblemet: Ute på Husse finns gästplatser och restaurang, dusch men inget färskvatten, ingen affär och hamnen är kass när det blåser. Granskär har många gästbåtar i dag. Hamnen ger bra skydd för de flesta vindriktningar. Bastu, varm dusch, el finnas att tillgå, men inga affärer, inget färskvatten och man kan inte bli av med soporna. Vid Fliskär finns bensin och diesel, vatten, el, soptunnor, dusch, affärer inom 1,5 kilometer.

Hjälp finns att få vid haverier, men området är inte inbjudande, det är ett småbåtsvarv. Så har vi sorgebarnet vid Danske bank uppe i ån. El finns, ingen soptunna, inget vatten, ingenting finns som man väntar sig i en gästhamn. Värst av allt är den gamla skylten där det står att man får ta bussen till Husse om man vill gå på toa. Skrämmande. Hårt liv sjömanslivet. Vill man ligga i naturhamn uppe vid Trödje (Enmaren), så har kommunen spikat igen utedassen och sopmajorna, dit är det är inte kul att åka dit längre.

”Välkommen ombord”. Nää...inte när det gäller gästhamnsmöjligheter.

Vi har möjligheterna, se till att börja paddla med båda årorna. Något måste hända nu. Från Öregrund och söderut är det överfyllt med båtar, svårt att hitta en plats när kvällen kommer, därför vill många dra norrut för få lite rymd. Vi behöver en gästhamn som är värd namnet. Nu har jag gnällt nog. Jag tycker ändå att jag varit snäll ett bra tag nu, inte ett ont ord på länge om skarvarna, inget ont ord om att vi inte tar hit fyrskeppet Almagrundet.

Nu laddar vi seglare för Granskärsregattan på lördag. Tor tänker ta upp båten och skrubba botten så den ska gå fort, Charter-Christer och jag tar botten upp hos dykarn Åhrman som bjuder på kräftor dagen före. Om vi seglar Jabowoky eller elektriska Roffes båt är inte klart i skrivande stund. På fjärden kommer också världens bästa seglare i 2, 4 mR (eller mini 12:or som en del säger) att tävla. Världsmästaren Lennart ”Lecke” Heselius har bjudit hit sina seglarkompisar. Det kan bli trångt ute på havet med skutor och racingseglare. Men kom ihåg Lecke att störst går först, eller...

Spindeln får inte mönstra på till kappseglingen för det gäller att inte segla omkring med onödig vikt.

Heja GIF som paddlar med alla årorna. Panta rei.

Lasse Halvarsson