Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har ingen skattkista"

Kanske måste de betala uppåt en halv miljon kronor för kommunalt vatten och avlopp. För familjen Leinonen kom beskedet som en chock.

– Vi vet inte om vi fixar det, säger Malin Leinonen.

I våras presenterade kommunen ett förslag till översiktsplan för Norrlandet. Där ingick bland annat en utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp från Engeltofta ända ut till Harkskär. Ett efterlängtat och välkommet besked för många.

Men när kommunen och Gästrike Vatten i förra veckan presenterade kalkylerna för VA-utbyggnaden förbyttes glädje snabbt i oro och ilska.

Enligt de första beräkningarna kommer varje fastighetsägare att få betala 300 000–400 000 kronor för anslutningen. Därefter tillkommer kostnaden för arbeten på den egna tomten och fastigheten. VA-anslutning är med få undantag dessutom tvingande om beslut om så kallat verksamhetsområde fattas.

Fredrik och Malin Leinonen flyttade in i sin nybyggda villa nära Brädviken mellan Engeltofta och Engesberg 2004. Sedan dess har familjen utökats med barnen Anton och Wilma. Fredrik och Malin arbetar båda som sjuksköterskor åt landstinget och planen var att bo kvar i huset på Norrlandet i många år. Men nu vet de inte hur det blir.

– Vi har byggt huset själva, och bygger fortfarande, och har tagit lån. Så kommer det plötsligt en utgift på 500 000 kronor. Vi vet inte om vi fixar det, säger Malin Leinonen.

I dag får huset vatten från en borrad brunn – "kanonvatten", enligt Fredrik Leinonen – och avloppet går ner i en trekammarbrunn. Därutöver finns en fördelningsbrunn och en infiltrationsbädd. Allt bara några år gammalt. För att få plats med infiltrationsbädden fick tomten höjas, berättar Fredrik, som uppskattar kostnaden för hela VA-lösningen till ungefär 100 000 kronor.

När kommunen och Gästrike Vatten presenterade sina kalkyler i förra veckan menade kommunalrådet Per Johansson, S, att anslutningskostnaden kompenseras av den värdeökning på fastigheterna som kommunalt VA kommer att medföra. Men Fredrik Leinonen tror inte på en så kraftig värdeökning.

– Nej, det gör jag inte och dessutom har vi inte byggt för att sälja. Men om vi skulle tvingas sälja på grund av det här så kommer vi ju att få en halv miljon mindre för huset eftersom köparna vet att det är en kostnad de kommer att få ta.

– Men det blir väl som vanligt, man knyter näven i fickan och tar det där lånet. Men de planer vi haft på utbyggnad och att bygga garage grusas definitivt, för vi har ingen skattkista att ösa ur, säger han.

När Malin och Fredrik berättar för GD sin situation dyker grannar upp som också är upprörda över den preliminära prislappen för VA-anslutning. Jan Lövgren har en sommarstuga på tomten intill:

– Det finns ett behov att kommunalt vatten och avlopp på Norrlandet och jag har också behov av det. Jag har planer på att flytta ut hit permanent och har väntat på att det här skulle komma. Men jag hade räknat med en kostnad på uppåt 200 000 kronor, inte närmare en halv miljon. Det är prislappen som är problemet, säger han.

För Anita Fredriksson och Åke Wörman blir kostnaden hög om den slås ut på den tid de tillbringar i sin sommarstuga i området. De säger att de inte vill betala så mycket pengar "för ingenting".

– Vi brukar åka ut hit fina dagar när vi inte jobbar. Det var min svärfar som byggde stugan på 50-talet och han brydde sig inte ens om att dra vattnet in i stugan utan satte bara en kran utanför. Var det inte fint väder så åkte man hem och så är det för oss också, säger Anita Fredriksson.

Utställningen av förslaget till översiktsplan för Norrlandet pågår fram till och med 30 juli.