Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kräver amnesti för ensamkommande som varit här mer än ett år

Ensamkommande barn i Gävleborg far illa och vi kräver amnesti för dessa barn! skriver Rädda Barnen.

Under åren 2015-2017 kom 37 000 ensamkommande barn till Sverige. Strax över 500 av dessa barn placerades i någon av Gävleborgs tio kommuner. I juni 2016 ändrades regeringens asylpolitik och det blev svårare för dessa barn att få uppehållstillstånd.

Väntan på att få sin asylprövning är lång och tillsammans med Migrationsverkets omdiskuterade åldersbedömningar gör det att många barn lever med en enorm oro. Barn som skrivs upp i ålder kan på bara några få dagar förlora all den trygghet de haft i boendet, skolan, kompisarna och de vuxna de haft runtomkring sig. Detta innebär en stor psykisk påfrestning för dessa barn, som inte har någon möjlighet att påverka sin situation.

Barnkonventionen slår fast att alla barn är lika mycket värda, att alla barn ska få vara med och bestämma över sin framtid, att alla barn har rätt att utvecklas och barnens bästa ska komma i främsta rummet.

Det vi ser nu är att barnkonventionen inte efterlevs när det gäller ensamkommande barn.Därför ställer vi oss bakom rörelsen #vistårinteut och kravet på amnesti för alla ensamkommande barn och unga som varit mer än ett år i Sverige!

Rädda Barnen Gävleborg

med lokalföreningar i Sandviken-Hofors, Gävle, Bollnäs, Hudiksvall, Söderhamn, Ljusdal, Ovanåker och Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel