Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kräver avgiftsfri cellprovtagning

S-kvinnor kämpar för ett samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter och samma rättigheter. En av våra viktigaste frågor är jämlik och jämställd vård, skriver S-kvinnors distriktsstyrelse Gävleborg.

Fysisk och psykisk ohälsa är starkt knutet till både klass, kön och etnicitet. Inom vården är mannen norm och kvinnors hälsa har blivit lidande.

Vi är därför både stolta och glada att den Socialdemokratiskt ledda regeringen har lyssnat på vårt krav och infört gratis mammografi i hela landet. Det är en reform som kommer att rädda liv!

När det gäller gynekologisk cellprovtagning för att upptäcka livmoderhalscancer är vården däremot fortfarande ojämlik. I en majoritet av landstingen tas en avgift ut, trots att studier visar att det leder till att färre kvinnor går på kontrollerna.

Varje år insjuknar 500 kvinnor i Sverige och 150 avlider.

I Gävleborg kostar undersökningen 100 kronor. För den enskilda kvinnan kan avgiften vara det som hindrar en från att testa sig. För landstinget är intäkten däremot liten i förhållande till kostnaderna för vård av kvinnor som insjuknar. I hela Europa är det bara fyra länder, däribland Sverige, som inte insett detta och fortfarande har en avgift i hela eller delar av landet.

Som S-kvinnor kräver vi att avgiftsfri cellprovtagningen införs i hela landet. Vi kan börja med vårt landsting. Det kommer att spara både liv och pengar!

S-kvinnors distriktsstyrelse Gävleborg

Carina Blank, Shida Kinuka, Gun Forssell, Lena Erixon, Marie Frestadius, Mona Thoresson, Åsa Morberg, Siri Haugli, Sigbritt Persson, Åsa Lindestam

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel