Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi leker inte krig – vi övar

Annons
[DENNA ARTIKEL PUBLICERADES 8 OKTOBER 2011]

Svar på Johan Olssons tistel i GD 4 okt

Först vill jag givetvis beklaga att information inte gått ut till de boende, det håller jag med om. Ingen ska behöva bli rädd för att vi övar. Men nu var det ju inte det din tistel handlade om, utan om att vuxna karlar leker krig.

Jag blir ibland en smula trött på den okunskap och oförståelse vi hemvärnssoldater möter från allmänheten. Vi leker inte krig – vi övar för en skarp uppgift, bland annat att skydda allmänheten i bebyggelse, precis som alla soldater i Försvarsmakten, den enda skillnaden är att vi gör det på vår fritid. Hemvärnet är inte ett gäng gamla gubbar med plåtpotta på skallen och k-pist, som mest bara käkar ärtsoppa, som de flesta nedvärderande säger när jag berättar att jag är hemvärnssoldat. I min grupp är medelåldern 22 år.

Vi övar inte bara för strid – vi bär sandsäckar när samhällen hotas av översvämningar, vi letar försvunna människor, vi oljesanerar kuster efter utsläpp, vi kör ambulanspersonal och hemtjänst när det är snökaos. Men det räknas tydligen inte.

För att citera din tistel: ”att bli väckt av vuxna karlar som leker krig är ju horribelt. [...] Pinsamt!”

Vi investerar mycket av vår fritid och vår kraft för att ställa upp för samhället, oavsett vad det gäller och vilken tid på dygnet vi behövs – du investerar två timmar av din sömn, förmodligen en enda gång under din livstid, vilket kan betala sig många gånger om den dagen något händer och du behöver vår hjälp.

Så hur är det nu, är det vi eller du som är pinsam?

Lina – stolt soldat i Hemvärnet,

Nationella skyddsstyrkorna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare