Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi sålde ju malm under kriget

Annons

Nu är det dags att tala klarspråk. Jag har förmånen att kunna se tillbaka i tiden eftersom jag är född 1922. Fredrik Reinfeldts ord är fullkomligt rätta. Jag hänvisar till lilla myran: Var och en drar sitt strå till stacken.

Smaka på de orden.

Vi har en kris i dag. Jag har varit med om kriser förr: 1929, 1932 och 1939, så kriser är inget nytt för mig.

År 1932 kom P A Hansson till makten som statsminister, 1939 bröt kriget ut. Jag hörde hans ord i radion: ”Svenska män och kvinnor, vår beredskap är god.” Men det var den inte!

Vi kallade oss neutrala och överlät allt till våra grannländer. Jag skäms att vara svensk.

Jag har alltid jobbat heltid, jag har arbetat i 40 år i statens tjänst. Och då klingade orden: Du står till statens förfogande.

Så kom freden 1945. Våra grannländer fick återställa allt medan vi i stället kunde dra igång våra fabriker och ta ut av kapitalet som vi skaffat oss. Vi sålde ju malm under kriget.

År 1949 föddes Göran Persson, 1950 kom byggandet igång med hjälp av så kallade egnahemslån, enbart för barnfamiljer. Så kom barnbidraget och något som då hette halvtid. Det var också enbart för kvinnor med barn.

Här kunde man se en förändring: Sjukskrivningarna började komma som utnymmade i sjukpension.

Alltså hade mannen ett billigt boende, inkomst på barnen och frun som blivit sjukpensionerad.

Jag kom från en sjubarnsfamilj. Vi har aldrig uppburit hyresbidrag eller barnbidrag och som gift kvinna utan barn fick jag och min man parbeskattning.

Sossarna har hela tiden sagt: Rösta på oss så får du det och det. Den festen är slut och skattkistan är tom. Miljonprogrammets hus skriker på hjälp, där finns löss och ohyra. Det börjar likna Lubbe Nordströms Lort-Sverige.

Jag är inte bitter men den som inte varit med om detta ska inte yttra sig. Men låt våra barn läsa svensk histora. Och ta bort orden ”Jag vill ha”.

Årgång –22

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare