Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi satsar på krisstöd till Sveriges lantbrukare!

Moderaterna har gett ett löfte om fortsatt krisstöd till Sveriges lantbrukare – och det löftet tänker vi nu göra allt för att infria. Därför lägger vi fram ett krispaket som omfattar över 1,2 miljarder kronor i vår budget för 2019, skriver Maria Malmer Stenergard och Lars Beckman.

I somras slog krisen till. Svår torka bredde ut sig och omfattande skogsbränder härjade. Det drabbade många lantbrukare hårt, inte minst i Gävleborg. Lantbrukare tvingades nödslakta djur och skördar gick förlorade. Skog som brukats i generationer gick upp i rök i sommarens bränder i bland annat Ljusdals kommun.

Att lantbrukare kan driva vidare sina gårdar och att skogsägare kan fortsätta bruka sin mark – trots krisen – är viktigt för hela Sverige.

Det svenska lantbruket producerar hållbara livsmedel av hög kvalitet. Det lägger grunden för en levande landsbygd. Det bidrar till vår försörjning i händelse av kris. Och det är en stor exportnäring.

Moderaterna har gett ett löfte om fortsatt krisstöd till Sveriges lantbrukare – och det löftet tänker vi nu göra allt för att infria. Därför lägger vi fram ett krispaket som omfattar över 1,2 miljarder kronor i vår budget för 2019.

Det är pengar som saknas i den övergångsbudget som har presenterats. I krispaketet avsätter Moderaterna 760 miljoner kronor för att kompensera de lantbrukare vars inkomster gått förlorade i och med torkan. För branddrabbade skogsägare avsätter vi ytterligare 72 miljoner kronor.

Dessutom innehåller Moderaternas budget också en nedsättning av skatten på lantbruksdiesel med totalt 2,43 kronor per liter för nästa år. Kostnaden för detta uppgår till 410 miljoner kronor. Åren därefter kommer nedsättningen att vara totalt 1,93 kronor per liter. Det här handlar om akuta åtgärder.

Men vi behöver också stärka det svenska lantbrukets konkurrenskraft på längre sikt. Då måste regelkrånglet och kostnaderna minska ännu mer. Annars riskerar den svenska produktionen att slås ut, till förmån för billigare importerad mat.

Det vore en dålig utveckling för landsbygden, för miljön och för hela Sverige. Gävleborg och Sverige behöver starka gröna näringar och en levande landsbygd!

Moderaternas linje är tydlig: Lantbrukarnas villkor måste förbättras. Vårt budgetförslag är ett viktigt steg.

Maria Malmer Stenergard, M

miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel