Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi stannar tills vi dör"

De hungerstrejkande albanerna tänker inte ge upp.
– Vi behöver skydd, säger Silvana.

Annons

Hungerstrejken inleddes i onsdags och nu är det åtta personer som sitter på gräsmattan utanför Migrationsverket i Gävle. De har varit i Sverige allt mellan två månader till över ett år. Ingen av dem vågar visa sitt ansikte på bild.

– Det finns människor som blivit dödade i Sverige från Albanien, och människor som skickats tillbaka har dödats, säger Silvana, som är gruppens talesperson.

Hon har fått vård, men avbröt droppbehandlingen och har fortsatt hungerstrejken.

Mellan klockan ett och två på lördagen genomfördes en solidaritetsaktion där ett 30-tal personer deltog genom att komma och sitta med de hungerstrejkande och ge dem vatten. Initiativet till aktionen kom från Ingrid Thyr, som också är engagerad i Asylkommittén i Gävle.

– Men jag agerade som privatperson, säger hon.

I gruppen som hungerstrejkar finns både dem som fått sina ärenden prövade av Migrationsverket och dem som väntar på besked. Men Silvana menar att Migrationsverket inte tar uppgifterna om det straffsystem som kallas kanun på allvar och menar att hon och hennes landsmän är hotade till livet både om de återvänder, men även här i Sverige. Kanun innebär blodsfejd, där släkter tar lagen i egna händer.

– Vi vill ha skydd. Vi stannar här tills vi har ett beslut om det eller så kommer vi att dö här, säger hon.

Migrationsverkets personal har pratat med de hungerstrejkande och också erbjudit dem enskilda samtal kring sina ärenden. Enligt presschef Fredrik Bengtsson är möjligheten att påverka en asylprocess genom att hungerstrejka obefintlig.

– En hungerstrejk kan aldrig påverka den juridiska processen. Det är fel väg att gå.

Han påpekar också att det finns möjligheter att få beslutet från Migrationsverket prövat igen.

– Migrationsverket är bara första instans. Det finns en migrationsdomstol och en migrationsöverdomstol som är helt fristående från oss.

Erbjudandet om enskilda samtal har inte accepterats enligt Fredrik Bengtsson.

– Vad jag har förstått har de inte varit så pigga på det. De har bestämt sig för att göra den här manifestationen.

Det är inte första gången asylsökande hungerstrejkar utan för Migrationsverket och enligt Fredrik Bengtsson har det blivit vanligare de senaste åren.

– Det vi ser är att det mer organiserat, att det är flera som bestämmer sig för att hungerstrejka vid ett och samma tillfälle.

I Migrationsverkets egen landinformationsrapport om Albanien skriver verket att blodsfejd förekommer och att polisen inte förmår skydda medborgarna fullt ut.