Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi står upp för rätten till arbete"

/
  • Under tystnad, helt utan slagord, tågade ungefär 250 personer från Folkets hus till Slottstorget i Socialdemokraternas tåg.
  • – Nästa år är en halv miljon människor arbetslösa. Tolv procent enligt regeringens bedömning. Det är massarbetslöshet! Vi vill visa att det finns ett alternativ till regeringens passivitet. Och den politiken sätter jobben främst, sa Jens Nilsson inför uppskattningsvis 400 personer på Slottstorget.
  • Budskap om skolan var ett återkommande ämne på plakaten.
  • Mona Sahlin
  • Kommunalråden Carina Blank och Per Johansson gick längst fram i tåget tillsammans med bland andra Jens Nilsson, Peter Hasch och Jens Leidermark. Längre bak i leden skymtade förre kommunalrådet Mats Ågren, som delade ut rosor till åskådarna längs gatan.
  • Kommunal manade till kamp för rättvisa.

Har ”sköt dig själv och skit i andra”-mentaliteten på allvar fått fäste i de egna leden är kampen förlorad, konstaterade Jens Nilsson i sitt förstamaj-tal på Slottstorget.

Annons

Det måste bli röd majoritet i EU-parlamentet efter valet den 7 juni. Det var den fråga som Jens Nilsson återkom till gång på gång i sitt tal inför uppskattningsvis 400 personer på Slottstorget på första maj.

250 av dessa hade gemensamt tågat från Folkets hus med paroller som ”Sälj inte ut Sverige”, ”Bekämpa arbetslösheten, inte arbetslösa” och ”Åt helvete med överklassens regering” på banderoller och plakat.

– Den nya vänstervågen har tagit fart. Det börjar med Europavalet, trummade Jens Nilsson på.

Han uppmanade åhörarna att inte acceptera om kollegan började ge uttryck för småborgerliga värderingar. Ta fajten i fikarummet!, var budskapet.

– Är det inte så att en del av högerns budskap har fått fäste i folklagren? Det här att om du har ett bra jobb och en bra lön är skattesänkarpolitiken bra för dig. Och då skiter du i dem som det går sämre för. Tänk om det är så, då vinner högern nästa val också, varnade Jens Nilsson.

Han är född och uppvuxen i Gävle men är nu kommunalråd i Östersund.

– Men jag är ofta i Gävle. Min mamma bor på Vallongården och i går besökte jag Maria Magdalena på Öster. Jag vill säga att ni kan vara stolta över äldreomsorgen i Gävle, och vara stolta över alla duktiga kommunalare som gör jobbet där, sa Jens Nilsson och drog ned applåder.

Efter honom höll även arbetarekommunens ordförande Peter Hasch och SSU-ordföranden Fanny Eriksson tal.

Annons