Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ha ordning och reda i försvarets ekonomi

Sveriges försvar ska bevara vår fred och självständighet, trygga stabiliteten i vårt närområde och att bidra till att stärka internationell fred och säkerhet. De nationella behoven ska utgöra grunden för prioritering och utveckling av vårt försvar.

För att kunna genomföra detta krävs det likväl som på alla andra politiska områden ordning och reda i ekonomin. Politik är inte bara att skriva en önskelista, det handlar också om att ta ekonomiskt ansvar för att på ett realistiskt sätt kunna genomföra planering för framtiden. Att skjuta ekonomiska lösningar framför sig är inte konstruktivt. 

Frågan om en uppgradering av JAS är av en sådan dignitet att det krävs en bred riksdagsmajoritet. Vi socialdemokrater säger ja till projektet, men är kritiska till de brister som finns i den nuvarande finansieringen. På tio års sikt fattas det, enligt Försvarsmaktens egna beräkningar, 5 miljarder till projektet. Vi socialdemokrater vill att ansvar tas för ekonomin idag – inte att planerna för finansiering skjuts på framtiden. Vi vill göra en överföring från internationella insatser till materiel i år med 300 miljoner kronor. Därefter vill vi göra en långsiktig uppgörelse som tillför detta konto motsvarande summa på årsbasis, i avvägningar som balanserar Försvarsmaktens övriga uppgifter på ett ansvarsfullt och långsiktigt sätt.

Försvarsmakten brottas just nu med stora problem när det gäller att få balans i ekonomin. Det är viktigt att regeringen ser problemen och börjar ta ekonomiskt ansvar för Sveriges försvarspolitik. En uppgradering av det svenska luftförsvaret är nödvändig. Om svenskt flygvapen ska vara relevant i tidsperspektivet efter 2025 så är det ett faktum att JAS C/D, som är den nuvarande versionen, inte håller måttet.

Från Socialdemokraternas sida är vi beredda att på ett ansvarsfullt sätt se över möjligheten till JAS finansiering. Vi önskar en bred uppgörelse med regeringen och är därför förvånade över att försvarsministern i så korta ordalag avfärdar vårt förslag till en ekonomisk hållbar lösning, där vi i vårt förslag tillför projektet 3 miljarder kronor inom ramen för nuvarande försvarsbudget.

Åsa Lindestam, S
Peter Hultqvist, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel