Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill rensa i EU-byråkratin!

om ett EU som byggs underifrån och där träsket av byråkrati och regler har rensats upp, vilket krävs för att EU ska få en folklig förankring.

Om knappt tre månader skall svenska folket bestämma vilka som skall skickas till EU-parlamentet i Bryssel som Sveriges representanter. Valdagen är den 7 juni, men det är än så länge väldigt tyst i den svenska EU-debatten. Varför är det så? Och varför har valdeltagandet i tidigare val till EU-parlamentet sjunkit val efter val till rekordlåga 37,9 procent i det senaste valet år 2004. Vi tror att en av förklaringarna är den bristande respekt som, EU-etablissemanget visar folket, inte bara i Sverige utan runt om i Europa. Man gör det genom en klåfingrighet och en detaljreglering som retar människor. Och man gör det genom en närmast panisk rädsla för att låta folket vara med och bestämma nu senast om Lissabonfördraget. Ett sådant beteende är inte ägnat att öka legitimiteten och förtroendet för EU. Vi måste få bort klåfingrighet, byråkrati och centralisering. Vi måste utveckla EU på ett sätt som står i harmoni med det människor vill använda ett gränsöverskridande internationellt samarbete till. För vår del är vi övertygade om att den slogan som Centerpartiet lanserat om ett smalare men vassare EU är mera angelägen än nånsin. Men det är inte riktigt åt det hållet EU utvecklas idag.

Trots den så kallade subsidiaritetsprincipen har EU:s utveckling under 2000-talet präglats av att allt flera frågor och områden kommit att omfattas av beslut på EU-nivå. Denna utveckling går på tvärs med strävan efter ett smalare men vassare EU.

Ett slående exempel på denna utveckling är jakten och rovdjuren. För jakt-, fiske- och naturintresserade medborgare i Gävleborg och andra delar av Sverige är det alldeles obegripligt att EU lägger sig i denna typ av frågor som hanteras med större förnuft och omsorg regionalt och nationellt.

Ett exempel på hur absurt det kan bli är regelverket som omgärdar jakten på hare. Är man ute och jagar skogshare då får man inte ha mer än två patroner i bössan. Är det fälthare du är ute efter däremot, då finns inga begränsningar alls när det gäller antalet patroner. Så se upp nästa gång ni skall ut på harjakt så ni inte bryter mot några eu-bestämmelser.

Ett annat alldeles färskt och dystert exempel är att EU nu vill bestämma exakt hur många träd som får finnas i en beteshage för att den skall få kallas just beteshage. Den svenska sommarhagen med betande djur hotas av EU:s klåfingrighet.

Vi vill som konstruktiva EU-kritiker storstäda och banta EU–byråkrati och regelverk måste minimeras.

Om EU någonsin skall kunna uppnå en folklig förankring är det dags för EU-etablissemanget att styra bort från tankarna om ett Europas förenta stater. Rensa i stället upp i träsket av byråkrati och EU-regler. Börja bygga EU underifrån och ställ in siktet på ett kraftfullt, pragmatiskt samarbete kring miljöfrågor, brottsbekämpning och handel. Då kan Europa utvecklas till ett öppet, produktivt och grönt Europa.

Detta vill vi som centerkandidater inför valet till EU-parlamentet i juni verka för.

Krokom

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel