Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vict. Th. Engwall & Co

företaget bakom varumärket Gevalia, startades 1853 som spannmåls- och diversehandel av Victor Theodor Engwall. Företaget utvecklades till kommissionsaffär och senare till partihandel. Den verksamheten ökade när Engwall engagerade sig i rederiverksamhet för kolonialvaror på 1860-talet. Han anlade vid samma tid också en tändsticksfabrik, troligen vid södra tullporten.
1863 köptes en fastighet vid Drottninggatan för bostad och kontor, förstörd vid stadsbranden 1869, liksom fyra magasin i hamnen med hela varulagret. Engwall planerade då att flytta firman till Stockholm, men 1870 bildades bolag med grosshandlaren J. Blomqvist (död 1877) för kommissions-, speditions-, inkasso- och engrossaffärer under firmanamnet Vict. Th. Engwall Co. Nytt bostads- och kontorshus uppfördes då på Nygatan 28, och ett nytt magasin byggdes 1872 vid Norra Skeppsbron 7 på Alderholmen, dit hela verksamheten flyttades 1927. Företaget var en tid också huvudägare i Valskvarn.
1875 införde Victor Engwalls son Ernst systemet med resande och han blev själv en av Sveriges första handelsresanden. 1882 inträdde han som kompanjon. Företaget, ombildat 1905 till Importbolaget Vict. Th. Engwall Co, blev en av landets främsta importfirmor inom kolonialvaror och livsmedel.
Första rostningsmaskinen för kaffe anskaffades 1913, och 1920 lanserades varumärket Gevalia. Företaget var först i Sverige med att sälja paketerat rostat kaffe och kryddor som märkesvara. Gevalia är än i dag känt över hela världen och säljs som exklusivt kaffe på postorder i bland annat USA.
1925 ombildades firman till Vict. Th. Engwall Co kommanditbolag med Sven Engwall som delägare. På grund av hård konkurrens efter första världskriget specialiserade sig firman på märkesvarorna kaffe och kryddor. 1927 brann magasinet, men det byggdes om till kontor och moderna rosteri- och förpackningslokaler.
Företaget öppnade 1931 det första av flera försäljningskontor och nederlag i Sverige under namnet Gevaliarosteriet, Vict. Th. Engwall Co. Under kafferansoneringen 1940-1945 och 1947 producerades tidvis mer kaffesurrogat än rostat kaffe.
Företaget expanderade efter andra världskriget, egna bilar levererade kaffet. 1947 började Gevaliakaffet malas redan i fabriken och säljas i burkar. Vacuumförpackningar infördes 1957. Forskningslaboratorium anlades 1948.
1952 blev Jacob Engwall vice VD, 1953 invigdes Europas största och modernaste kafferosteri, byggt mellan Holmkanalen och Drottninggatan på Alderholmen. 1970 köptes kryddföretaget Kockens AB.
Vict. Th. Engwall Co såldes 1971 till General Foods Corporation, vars kafferosteri för märket Premiär flyttades från Stockholm till Gävle.
General Foods köptes i sin tur på 1980-talet av Philips Morris-koncernen, liksom Kraft Foods och Jacob Suchard.
I början av 1980-talet köptes Hotell Baltics fastighet och gjordes till kontor. Men när delar av affärsverksamheten 1987 flyttat till Stockholm inreddes Hellbergska magasinet till kontor och en glasad gång byggdes över Drottninggatan som förbindelse med rosteriet.
I kryddfabriken, invigd 1988, torkas och förpackas kryddor med varumärkena Kockens och Kryddgården. 1994 förvärvades kooperationens rosteri för Cirkelkaffe och kryddor och produktionen flyttades till Gävle.
Stora delar av administrationen har flyttats. Rostning av kaffe och förpackning av kryddor ligger dock kvar i Gävle. De flesta Gävlebor säger alltjämt Gevalia om företaget. Arbell, G, med flera: Handelshuset Vict. Th. Engwall Co 1853-1953 . Se även Ödman, G: På den tiden.