Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vidlyftig representation

Personal inom landstingets ambulans- och akutverksamhet har haft en vidlyftig representation. Det har bland annat köpts alkohol och trisslotter för skattebetalarnas pengar, visar en revision.
– Jag är förvånad och upprörd, säger divisionschefen Kjell Norman.

Som GD berättade i går har en revision inletts av fakturahanteringen inom landstingets ambulans- och akutverksamhet.

Kliniken har en budget på 313 miljoner kronor och det har funnits tveksamheter kring hur inköp och representation skötts under fjolåret.

Revisorernas första redovisning visar att anställda inom verksamheten i flera avseenden brutit mot gällande regler och normer under fjolåret. Representationen har varit av en omfattning som går långt utanför ramarna.

Bland annat finns en nota på 120 000 kronor från Brynäs IF. Notan gäller interna arbetsmöten som varit förlagda till Läkerol Arena, extern representation och biljetter till Brynäsmatcher.

I representationen har alkohol i form av öl och vin ingått, något Kjell Norman ser allvarligt på.

– Alkoholrepresentation är något som i landstinget bara får förekomma vid väldigt speciella tillfällen, till exempel när vi tar emot utländska delegationer. Det ska alltid godkännas av landstingsdirektören, säger han.

Revisionen visar också på en rad andra brister:

– trisslotter har köpts för landstingets pengar

– personal har rökt i ett rökfritt hotellrum, något som kostat landstinget 2 500 kronor i saneringskostnad

– ett stort antal leverantörer har använts

– material som skulle ha köpts från en leverantör har köpts från en annan leverantör

– befälsbilar har använts utan att man fört körjournal

– felkonteringar och brist på deltagarförteckningar vid representation

– attestering av fakturor har skett över gränsen för attesträtt

Enligt Kjell Norman är det många, såväl chefer som medarbetare, som varit inblandade i felaktigheterna.

– Jag vill betona att det inte handlar om några olagligheter. Vi ser heller inte att det finns några skäl till avsked. Men det är ändå upprörande att skattebetalarnas pengar använts på detta sätt, säger Kjell Norman.

Han menar att landstingets anställda, inte minst i tider av åtstramningar, måste vara mycket noggranna med hur de handskas med offentliga medel.

Revisionen kommer att få till följd att rutiner och regler kring inköp och representation skärps och förtydligas inom organisationen.

– Men allt kan inte regleras, var och en måste ha en inre moralisk kompass. Det borde vara självklart att alkohol och trisslotter inte hör hemma i vår verksamhet, säger Kjell Norman.