Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikarieproblem på flera äldreboenden

GÄVLEÄven Bergmästargården, Sofia Magdalena och Vinddraget har svårigheter. Sjukskrivningar och avhopp bland vikarierna är en orsak.

Vikariebristen är ett problem inom Omvårdnad, även om situationen ser olika ut på de olika boendena. När det blir avhopp och sjukdom under semestrarna finns det få ersättare att ringa.

- Alla är ute i jobb, säger Anita Svensson, chef för Omvårdnad.

Introducera
För andra sommaren är det Bemanningsenheten som centralt ska hålla i vikarieförmedlingen. De ska nu försöka introducera nya vikarier, men Anita Svensson säger att de med vårdutbildning har jobb och de som vill jobba under semestrarna, till exempel sommarlovslediga och arbetslösa, redan har vikariat.

Såg bra ut
Planeringen såg bra ut inför sommaren, men när det blir sjukskrivningar och avhopp och ungefär hälften av den ordinarie personalen är på semester blir det problem.

- Bemanningsenheten får in önskemål men de har ingen att ringa till, säger Anita Svensson.

Bemanningsenheten, som var tänkt att avlasta boenden och hemtjänst från vikariejakt, ska utvärderas liksom sommarens personalläge. Bland annat ska introduktionen ses över.

Tre semesterperioder?
En åtgärd kan vara att ha tre semesterperioder i stället för två.
Då behövs färre vikarier eftersom fler ordinarie är i tjänst samtidigt.

Något erbjudande om extrapengar och semester- dagar om man inte tar sommarsemester tror Anita Svensson däremot inte på. Det är på sommaren det finns vikarier att anställa.

- Och alla behöver sin semester.

Sätrahemmet
Gefle Dagblad skrev i måndagens tidning om undersköterskor på Sätrahemmet som tröttnat på svårigheter att hitta ersättare för sjukskrivna.

Också Bergmästargården, Sofia Magdalena och Vinddraget i Andersberg har haft problem att få tag i vikarier. Men på Vallongården fungerar sommarbemanningen bra.

- Vi har jättebra vikarier, säger Elisabeth Bodforss, verksamhetschef.

I fjol var sommaren kämpigare. Även om de har haft många avhopp i år och många vikarier har saknat utbildning har arbetet gått väldigt bra under sommaren berättar hon. De började med introduktion redan på sportlovet och vikarierna har hoppat in extra under våren och blivit varma i kläderna.

Bergmästargården
På Bergmästargården har det däremot varit ont om vikarier säger verksamhetschef Judy Kjellin.

- Det har varit mycket avhopp och sjukskrivningar. Det stora problemet är när man sjukskriver sig fredag kväll och över helgen. Det är jättejobbigt.

Vinddraget
På Sofia Magdalena såg det bra ut inför sommaren, men så har många varit borta på grund av influensa berättar verksamhetschef Marianne Danielsson. De som jobbar har frivilligt tagit extra turer.

Också på Vinddraget sprack sommarplaneringen på grund av sjukdom och avhopp berättar verksamhetschef Lena Nygren.

- Men vilken sommar har inte varit jobbig. Det är väldigt skört på sommaren. Den personal som jobbar är fantastisk, säger hon.

ANNA BAGGE